Hirdetés

Újabb hubot szüntetett meg a rendőrség



|

Hirdetés

A rendőrségi akciósorozat során a Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai lefoglaltak egy szerzői jogsértő tartalmak internetes terjesztésére használt DC++ fájlcserélő szervert (hubot), melynek üzemeltetője a működtetés mellett maga is szerzői jogilag védett filmeket és zenei hangfelvételeket tett hozzáférhetővé. A fájlcserélő rendszerben olyan új magyar filmalkotásokat is meg lehetett találni, melyek DVD-n még meg sem jelentek. A hub segítségével megosztott jogsértő tartalmak mennyisége 1.5 és 7.5 Terabyte között volt, amely 200-1000 darab DVD lemez összkapacitásának felel meg.

A Miskolci Rendőrkapitányság munkatársai múlt héten újabb illegális fájlcserélő hálózatot füleltek le, melynek üzemeltetője maga is szerzői jogilag védett filmeket és zenei hangfelvételeket tett hozzáférhetővé. A fájlcserélő hubot forgalmasabb időpontokban 155 felhasználó vette igénybe. Az előzetes szakértői vizsgálat megállapította, hogy a számítógépen regisztrált adatok szerint a hub segítségével megosztott jogsértő tartalmak mennyisége - az aktuális forgalomtól függően - 1.5 és 7.5 Terabyte között volt, amely 200-1000 darab DVD lemez összkapacitásának felel meg. A letöltésre felkínált illegális tartalom nagysága minimálisan 30 Gigabyte volt felhasználónként, de akadt olyan felhasználó is, aki ennek a mennyiségnek több mint a hússzorosát tette közzé alkalmanként.

A Magyarországon működő fájlcserélő hubok üzemeltetői által meghatározott úgynevezett hub-szabályzatok általában minimális megosztási mennyiséghez kötik a rendszerhez való csatlakozást, amely minimális adatmennyiség teljesítése rendszerint csak nagy fájlmérettel rendelkező, többnyire jogsértő tartalmak (filmek, zenei hangfelvételek, szoftverek) megosztása révén valósítható meg. A múlt heti miskolci akciók során a rendőrök lefoglalták egy magánszemély DC++ felhasználó számítógépét is, aki szintén jelentős mennyiségű szerzői jogi védelem alatt álló tartalmat osztott meg illegálisan a fájlcserélő rendszeren keresztül.

A számítógépek mellett a rendőrök számos kalóz CD-t és szerzői jogsértő tartalmat hordozó winchestert is lefoglaltak. A fájlcserélő rendszerben olyan új magyar filmalkotásokat is közzétettek, amelyek DVD-n még meg sem jelentek. A rendőrségi eljárás során több felhasználóra vonatkozó adat merült fel, akik a DC++ rendszer további, még működő hubjaihoz csatlakoztak. A miskolci ügyben szerzői és kapcsolódó jogok megsértésének bűncselekménye miatt folyik eljárás az elkövetők ellen.

A nemzetközi és a hazai kalózkodás elleni harc szempontjából egyre nagyobb kihívást jelentenek a fájlcserélő rendszerek, melyek lehetővé teszik, hogy akár több ezer felhasználó nagy mennyiségű szerzői jogi védelem alatt álló tartalmat osszon meg egymással. Erre a közelmúlt rendőrségi akciói is rámutattak, mely során pl. legutóbb a Mátrix hub bénult meg. A DC++ egyike a legnagyobb peer-to-peer hálózatoknak, hubjait magyar és külföldi felhasználók egyaránt látogatják. A fájlcserélő rendszereket a felhasználók jelentős része legtöbbször szerzői jogsértésre használja azzal, hogy számítógépeikről szerzői jogvédelem alatt álló műveket tesznek jogosulatlanul letölthetővé a többi felhasználó számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.