Hirdetés

Újabb i845-ös chipset: vissza a múltba?



|

Hirdetés

Jó ideje nem titok, hogy az SDR SDRAM memóriatámogatással rendelkezõ A3 típusjelzésû elsõgenerációs i845-ös chipsetet, valamint a DDR SDRAM memóriákat kezelõ B0-s második generációs i845-ös chipkészleteket az Intel közel azonos áron árulja az alaplapgyártó cégeknek, ugyanis míg az i845 A3 34-36 dollárba kerül, az i845 B0 36-38 dollárt kóstál. Azt is tudni lehet, hogy az Intel a régi i845-ös chipset gyártását illetõen villámgyorsan meghúzta a vészféket, vagyis jelentõs mértékben csökkentette az i845 A3 gyártókapacitását, és a chipgyártó rövid idõn belül várhatóan teljes mértékben felhagy majd ezen nem túl sikeres chipsetének a gyártásával. Ugyancsak tény, hogy a DDR SDRAM memóriák ára mostanság elég magas, sõt sokak szerint már olyan magas, hogy a középkategóriás számítógépek árát irreális mértékben megdrágítja a DDR memória alkalmazása.

A helyzet tehát adott, vagyis az Intel DDR memóriákat támogató chipsete, az i845 B-step nem éppen olcsó, ezenkívül pedig jelen pillanatban a hozzá passzoló memóriamodulok ára is elég magas, mely minden bizonnyal csak ideiglenesen van így, azonban a világ legnagyobb chipgyártó cége ezt nem hagyhatja annyiban, ugyanis a konkurens AMD már így is nagyon az Intel nyakán van.

Ezen rövid fejtegetéssel azért traktáltalak titeket, mert különbözõ tajvani források szerint az Intel érdekes megoldást talált a problémára, ugyanis a nagyobb alaplapgyártó cégek egyetértése mellett hamarosan piacra dob egy minden eddiginél olcsóbb i845-ös chipsetet, mely a régi hagyományokhoz illõen kizárólag SDR SDRAM memóriákat támogat majd a Pentium 4-es platformon. Ezen titokzatos belépõszintû új Pentium 4-es chipsetrõl jelenleg még nem túl sokat lehet tudni, azonban szakértõk szerint biztosra vehetõ, hogy az újdonságnak nem sok köze lesz az eredeti SDRAM memóriás i845-ös chipsethez, annak gyártását ugyanis mihamarabb be szeretné fejezni az Intel. Sokak szerint az a legvalószínûbb, hogy az Intel a közelmúltban debütált B0 magos i845-ös chipsetét szabadítja meg a DDR SDRAM memóriatámogatástól, és az ily módon világra jövõ új chipsetet 30 dollárnál is alacsonyabb áron hozza majd forgalomba, míg az eredeti i845 B-step ára változatlanul 36-38 dollár körül marad majd. Az Intel tehát alaposan megkavarta az i845-ös termékcsalád történéseit, hiszen az elsõgenerációs i845 "személyében" elõször kiadott egy elméletileg DDR-es, gyakorlatilag azonban csak SDR SDRAM-os chipsetet, ezután piacra dobta az immár gyakorlatilag is DDR kompatibilis i845 B-step chipsetet, ezzel nagyjából egy idõben megszünteti a régi i845 gyártását, végül pedig forgalomba kíván hozni egy kiherélt i845 B-step chipkészletet, mely újfent kizárólag SDR SDRAM memóriákat támogat. Azt hiszem erre szokták azt mondani pestiesen, hogy nem semmi.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.