Hirdetés

Ukrajna szigorítja az Internet ellenőrzését



|

Hirdetés

A szavazásra az után került sor, hogy a cég, amely eddig az ország internetes doménjét kezelte, bejelentette, megfellebbezi azt a kormánydöntést, amely elvette tőle ezeket a funkciókat, és átruházta a korábbi KGB-re. A tervezetet 269 képviselő fogadta el a szavazásban résztvevő 335-ből, a két ellenzéki párt, a „Mi Ukrajnánk” és a Júlia Tyminosenkó blokk bojkottálta a szavazást. A rendelkezések törvénytelennek nyilvánítják és üldözik az olyan felhívások közzétételét, amelyek az állam megdöntésére, vagy az alkotmány erőszakos megváltoztatására szólítanak föl, továbbá pornográf tartalmúak, vagy a terrorizmust, az erőszakot és a diszkrimináció bármely formáját népszerűsítik. A törvény tiltja olyan információk közzétételét is, amelyek „sérthetik az egyének becsületét vagy üzleti hírnevét”.

Eközben a Hostmaster cég, melyet július 22-én fosztottak meg attól a feladatától, hogy felügyeljék az ország domén nevét (.ua), hogy megfellebbezik a kijevi gazdasági döntőíróság ítéletét, amely a múlt hónapban jóváhagyta a kormány döntését. Az internetet ebben a szovjet utódállamban az újonnan alapított Ukrán Információtechnológiai Központ felügyeli, amely lényegében nem más, mint az állami távközlési felügyelet és az SBU (szovjet kori „leánynevén” KGB) közös elnevezése. A Hostmaster, amely 2001 óta felügyelte az országdomént, azt állítja, hogy a lépés semmibe veszi a gazdasági törvényeket, elsősorban is azt, amely megtiltja az államnak, hogy egy magáncég ügyeibe avatkozzon. Az internetes ellenzéki napilap, az Ukrainszkaja Pravda viszont a tervezet kapcsán azt jegyzi meg, hogy mindkét döntés abba a kormányzati tervbe illeszkedik, hogy ellenőrizzenek minden információt a 2004 októberében esedékes elnökválasztás előtt - és biztosítsák Leonyid Kucsma elnök hatalmon maradását.

Az ukrán parlament már júliusban is megnyirbálta a sajtószabadságot, amikor elfogadta azt a törvényt, amely felhatalmazza az SBU-t, hogy őrizetbe vegye az államtitkok kiszivárogtatásának gyanújába keveredett újságírókat - és törvényellenesnek minősítette hírforrásaik nevének elhallgatását, ami nagy felhördülést keltett nyugaton, és kiváltotta az Európa Tanács tiltakozását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.