Hirdetés

Ül, fekszik, felkel, sört hoz



|

Miközben a Sony éppen kivonja a piacról robotjait, a Honda pedig bejárja a fél világot a táncoló, lépcsőt mászó ASIMO-val, a japán Kawada Industries által kifejlesztett humanoid robot egyedülálló produkcióra képes: fekvő helyzetből magától felkel.

Hirdetés

A HRP-2 "Promet" névre keresztelt robotot öt év alatt fejlesztette ki a Kawada Industries 4,5 millió dolláros kormánytámogatásából, valamint ismeretlen mennyiségű és forrású magántőke bevonásával. (Más források szerint eddig nagyjából 370 ezer dollárt költöttek a kifejlesztésére.) A másfél méter magas és 57 kilós HRP-2 a Santa Clara-i RoboNexus Expón bűvölte el először az amerikai közönséget: sétált, beszélgetett, egy lábon egyensúlyozott, majd mindenki legnagyobb elképedésére lefeküdt, majd szép lassan felállt. Jelenleg egyetlen másik fejlesztésű robot sem képes magától felkelni fekvő helyzetből.

De ezzel korántsem merült ki a repetoárja: "izmos" karjaival képes 9 kilót felemelni, így nehezebb tárgyak cipelésében segítségére lehet az embereknek. További, ASIMO-t megszégyenítő mutatványa, hogy keresztezni tudja lábait egymás előtt, így például át tud sétálni egy vékony pallón egyensúlya megtartása mellett. Egyes források szerint kiválóan vezet autót, míg idén januárban ismét hallatott magáról: egy tradicionális japán tánc előadása után a kulturális örökség őrzőjekénet nyilatkoztak róla. Legújabb mutatványa pedig, hogy kérésre dobozos sört hoz a hűtőből.

A HRP-2-t 30 motor mozgatja, két 1,2 gigahertzes Linux PC gondoskodik vezérléséről. Kezdetben három CCD kamerával "látott", de nemrég kapott négy új nagy pontosságú kamerát, amelyek lehetővé teszik, hogy pontosabban határozza meg helyzetét és mozgását. Hallani viszont nem hall, egyelőre egy vezeték nélküli távirányítóról kapja az utasításokat, éppen úgy, mint az ASIMO. Beépített akkumulátora, amelyet úgy helyeztek el, hogy segítségére legyen az egyensúlyozásban, egy órányi életet kölcsönöz számára egy feltöltéssel.

Sajnálatos módon azonban csak ritkán láthatjuk produkcióit, ugyanis szemben a Hondával, a Kawada Industries kutatási projektként kezeli teremtményét: jelenleg 10 japán egyetem tanulói tanulmányozzák működését és egyes "testrészeit".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.