Hirdetés

Ultra low-end alaplap a VIA-tól



|

Hirdetés

Mint az köztudott, Tajvan egyik legnagyobb chipsetgyártó cége, a VIA Technologies a közelmúltban bejelentette, hogy ezentúl a különbözõ chipsetek és processzorok mellett alaplapok fejlesztésével és gyártásával is foglalkozni fog. Ennek megfelelõen a cég képviselõi a tegnapi nap folyamán Tajpejben bejelentették a VIA VT6010 típusjelzésû Mini-iTX formátumban készülõ alaplapot, mely a fejlesztõk állítása szerint éppen fele akkora, mint egy FlexATX formátumú alaplap.

A VIA VT6010-es alaplapon szinte minden olyan alkatrész megtalálható, mely egy számítógép mûködéséhez szükséges, így többek között egy AGP buszos integrált grafikuskártya, egy integrált hangrendszer, valamint egy VIA C3 E-Series EBGA processzor is az alaplap részét képezi. Errõl a VIA processzorról azt kell tudni, hogy a világon elõször ez a PC-kbe szánt chip készült 0,15, illetve 0,13 mikronos gyártási technológiával, magmérete pedig mindössze 52 négyzetmilliméter, vagyis jelenleg ez a világ legkisebb magú X86-os processzora. A VIA szerint a C3 E-Series processzorok a manapság forgalomban lévõ processzorok közül a leghûvösebbek, vagyis ezek a chipek veszik fel a legkisebb áramot, miközben hõtermelésük minimális. Ennek köszönhetõen a VIA ezen processzorainak a fogyasztása alacsony feszültségû üzemmódban 1 W alatt van, ráadásul aktív hûtésre sincs szükségük, elegendõ valamely passzív hûtés alkalmazása. A Socket370-es VIA C3 E-Series processzorok csúcsmodellje jelenleg 866 MHz-es frekvencián ketyeg, 128 KB L1 cache-sel és 64 KB másodszintû gyorsítótárral rendelkezik, ezenkívül pedig támogatja a 100/133 MHz-es rendszerbusz frekvenciákat, valamint az MMX és 3DNow! utasításkészleteket is.

Az mindenesetre köztudott, hogy a VIA C3 processzorai labdába sem rúghatnak a konkurens Intel és AMD processzorok mellett, melyek frekvenciája már 1,5-2 GHz körül jár, de a VIA nem is kíván konkurálni ezen chipekkel. A VIA C3 processzorok viszont kiválóan helyt tudnak állni, mint integrált chipek egy olyan parányi alaplapon, mint amilyen például a most bejelentett VIA VT6010, mely mindössze 170 x 170 milliméteres méretekkel rendelkezik, és a cég reményei szerint elsõsorban az ultra low-end PC-k, valamint a különbözõ információs pultok és egyéb hasonló egyszerûbb eszközök piacán lesz kelendõ. Említésre méltó még, hogy a VIA Apollo PLE133 alaplapi chipkészletre épülõ VIA VT6010 integrált hálózati kártyával, TV-kimenettel és 5.1-es SPDIF kimenettel is rendelkezik, mely kategóriájában mindenképpen egyedülállóvá teszi ezt az ultra kompakt alaplapot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.