Hirdetés

Utazz okosan, foglalj a neten



|

Hurrá, nyaralunk! Cserébe azonban mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk, felemésztve a tavasszal félretett pénzünket. Ha lejjebb akarjuk szorítani a költségeket, érdemes a weben szervezni utazásunkat.

Hirdetés

Nem akarjuk elvenni az utazási irodák kenyerét, hiszen számos embernek biztosítanak megélhetést, és ezzel az ország GDP-jét gyarapítják, ám tény, hogy egy irodát bérelni, fűteni kell, a dolgozóknak ki kell fizetni a bérét és egyéb juttatásait, prospektusokat kell nyomtatni, és még sorolhatnánk a tételeket, ami mind költség; ezt végső soron mi, utazók fizetjük meg. Az internetes vásárlással többnyire spórolhatunk, mivel a weboldalak üzemeltetőinek csupán ügyfélszolgálatot kell fenntartaniuk, irodát a legtöbb esetben nem, mint ahogy a prospektusok terjesztésével sem bíbelődnek.

 



Ennek ellenére nem feltétlenül olcsóbb a netes megoldás, mivel például belföldi utazásnál az irodák tapasztalatunk szerint ugyanolyan áron kínálják a szobákat, mint a vendéglátóhelyek, akik gyanúnk szerint a legtöbb esetben jutalékot fizetnek a szobafoglalás díjából a forgalmat feléjük terelő kereskedőknek. Amennyiben egy konkrét ajánlat láttán csillan fel a szemünk, akkor sem biztos, hogy saját szervezéssel ugyanazt kedvezőbb áron össze tudjuk állítani. A plusz szolgáltatásokkal feljavított csomagajánlatok nehezen reprodukálhatók, van, hogy egy szállodát teljesen lefoglalnak az utazási irodák, és persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a kereskedők nagy tételben vásárolnak, mi magunk vagyunk a családunkkal.

 


Ráadásul az irodák garantálják, hogy minden rendben lesz. Ha véletlenül mégis félrecsúszna valami, akkor náluk reklamálhatunk, míg saját szervezéskor több szolgáltatóval leszünk kapcsolatban. Ezek alapján azt javasoljuk, hogy mérlegeljük mindkét megoldás előnyét és hátrányát, valamint nézzünk szét a kereskedők online ajánlatai között is, s ha minimális az árkülönbség, akkor inkább a szervezett utat válasszuk.

Valahol aludni kell



Ha úgy döntünk, hogy saját kezünkbe vesszük utazásunk megszervezését, akkor hatalmas szabadságot kapunk, mivel a konkrét ajánlatok helyett részletekbe menően megtervezhetjük az utazást, a szállást és a megnézendő nevezetességeket. Elsőként döntsük el, hogy hova akarunk utazni – persze nem kell véglegesen, ha nem fér bele az út a büdzsébe, akkor inkább készítsünk B, C netán D tervet is. Talán a legjobb, ha az összes költséget – oda- és visszaút, szállás díja, biztosítás – egy táblázatkezelőben vezetjük, és az árfolyam-ingadozások miatt mindenhova az eredeti valutában feltüntetett összeget írjuk be.

Az úti cél kiválasztása után határozzuk meg az utazás időtartalmát, hiszen a foglalásokkor ez határozza meg a fizetendő díjat. A szállások között több gyűjtőoldalon is böngészhetünk. A hazai kínálat például a szallas.hu, a szallasvadasz.hu, a belfoldiszallasok.hu, az utisugo.hu, vagy a booking.com magyar szekciójában fellelhető. Amennyiben átlépnénk az országhatárt, akkor utóbbi oldal használható, ám a nemzetközi piaccal lehetőségeink is kitárulnak.

 


Egyrészt használhatjuk a Google keresőjét – akár belföldi szálláshelyeknél is –, beírva a helység nevét és a „hotel” kulcsszavat, másrészt a Microsoft megoldásával is próbát tehetünk, ami e téren talán nagy rivális előtt jár. A bing.com/travel oldalt meglátogatva (valamint a lokalizációt az USA-ra állítva) öt különböző szolgáltató – Hotwire, Booking.com, Hotels.com, Expedia és Priceline – ajánlatai között böngészhetünk.


Az előbb felsorolt oldalakat persze külön-külön is átnézhetjük, ám véleményünk szerint érdemes a binges aggregátort alkalmazni, főként ha a legjobb árat akarjuk elcsípni, és nem mellékesen egyedi szűrőket és térképes megjelenítést is így kaphatunk. Érdemes még próbát tenni a tripbase.com-mal, ami egyszerre tíz különböző oldalon képes kutatni, ám sajnos azok találatait nem összegzi egy helyen. Ezeken túl még a hipmunk.com, a tripadvisor.com és a plnnr.com keresőjével is érdemes egy próbát tenni, hogy biztosra menjünk.

 



Ne foglaljunk vakon, hiszen az internet segítségével alaposan leinformálhatunk minden szállást. Alaposan nézzük meg a kiszemelt vendéglátó weboldalát, keressük meg az útlemondás feltételeit, jobb esetben ugyanis két héttel az utazás előtt még elállhatunk a vásárlásunktól úgy, hogy az addig befizetett pénzünk minden centjét visszakapjuk. Nézzünk utána, hogy minként tudunk kapcsolatba lépni az adott szállás képviselőivel, felszámolnak-e bármiért is plusz díjat utólag, ha nem találunk telefonszámot, akkor inkább keressünk másik helyet.

Habár a szállásközvetítő oldalakon számos felhasználói visszajelzést olvashatunk, keressünk rá a szálloda nevére, hiszen így a webes fórumokon keresztül rengeteg hasznosítható plusz információhoz juthatunk. Amennyiben az adott térségben elérhető a Google Street View szolgáltatása, akkor vessük be azt is, hiszen így virtuálisan körbejárhatjuk a szállás környékét, megnézhetjük a közeli utcákat, valamint azt, hogy valóban központi helyen van-e az épület.

Amennyiben fizetésre kerül a sor, figyeljünk arra, hogy a tranzakció HTTPS-kapcsolaton keresztül valósuljon meg, és ha lehetséges, akkor elszeparált (úgynevezett internetes) bankkártyát használjunk. Végezetül ha megtörtént a foglalás, és nem kaptunk visszaigazoló e-mailt, kérdezzünk rá a szállásadónál.

A cikk a következő oldalon folytatódik!



Földön, vízen, levegőben



Amint lefoglaltuk a szállásunkat, elkezdhetjük tervezgetni az odautat. Természetesen nem feltétlenül kell betartani a sorrendet, sőt, a legjobb, ha a kiutazást és a hotelszobát vagy apartmant egyszerre szemléljük, hiszen könnyen elképzelhető, hogy a hotel kedvező árat kínál, ámde a repülőjegy kimagaslóan sok arra az időszakra.

 



Repülőjegyet több weboldalon is kereshetünk, szerencsére e téren meglehetősen bőséges a kínálat. Az előbb már említett Bing Travel ezen esetben is a segítségünkre lehet, valamint a hipmunk.com a plnnr.com és a tripadvisor.com is, ám a magyar nyelvű ügyfélszolgálat miatt érdemesebb hazai szolgáltatásokat választani. Ilyen például a repulojegy.hu, a pelikan.hu, a repjegy.hu vagy a modern Windows 8 alkalmazással és autókölcsönző keresővel is rendelkező skyscanner.hu.

 


Ha közeli célpontot választunk, akkor nem feltétlenül a repülő a jó választás. Utazhatunk akár vonattal (mav-start.hu), busszal (volanbusz.hu, vagy orangeways.com), de jobb, ha gépjárművel indulunk el, amennyiben mobilak akarunk maradni. Ez esetben sem árt a felkészülés. Szükségünk lesz a gépjármű-felelősségbiztosítást igazoló nemzetközi zöldkártyára, érdemes assistance-t tartalmazó utasbiztosítást kötni, plusz tervezzük meg előre az útvonalat. Ebben segítségünkre lehet a Google térképe (maps.google.hu), ami nemcsak megtervezi az utunkat, hanem több ajánlatot is ad, valamint a szükséges időt is kijelzi.

 



Alternatív megoldásként ajánlható még a here.com, illetve ha rendelkezünk okostelefonnal, akkor még itthon szerezzünk be egy olyan alkalmazást, amelyre le lehet tölteni offline üzemmódhoz az adott ország térképét. Sajnos nem tudunk olyan weboldalt, ahol az összes európai autópályadíj fel lenne sorolva, hiszen a régi adatbázisok mára elavultak. Érdemes az adott országok vonatkozó weboldalain egyenként tájékozódni, plusz egy benzinköltség-kalkulátorral (például travelmath.com) előre kiszámolni a várható költségeket.

Megvan, hogy hova megyünk, mikor és hogyan. Ennek tudatában eljött az ideje, hogy megkössük utasbiztosításunkat, amit szintén elvégezhetünk otthon, a fotelban ülve. Mivel egy meghatározott kínálatból építkeznek, a repülőjegyekhez hasonlóan az online alkuszok (ebizt.hu, netrisk.hu, biztositas.hu) árait tekintve sem tapasztalható jelentős eltérés.

Személyes útikönyvek



Amennyiben városlátogatásra indulunk, és szeretnénk minél több nevezetességet megtekinteni, akkor szintén érdemes még itthon felvázolni az ütemtervet. Vásárolhatunk útikönyvet is, ám valójában az internet segítségével kiválthatjuk ezt a beszerzést. Okostelefon mellett például kiváló szolgálatot tehet az Android és iOS készülékekre letölthető magyar fejlesztésű Pocket Guide, ami rendelkezik offline üzemmóddal, így a barangolás közben nem kell majd aggódnunk a borsos adatroaming-díjak miatt.

 



A pocketguideapp.com oldalon ellenőrizhetjük, hogy a szolgáltatás adatbázisában elérhető-e úti célunk. Igenlő válasz esetén választhatunk a tematikus városnéző útvonalak közül, melyekhez hangos idegenvezetés jár. Meglehetősen egyedi túrákkal is találkozhatunk, Párizsban például végigjárhatjuk a piacokat, a latin negyedet, illetve a város modern részét. Olyan útvonalak ezek, amiket csak több útikönyv megvásárlásával állíthatnánk össze.

A Pocket Guide mellett érdemes felkeresni a plnnr.com oldalát is, ami a szokásainkhoz illeszkedő egyedi programot állít össze az általunk kiválasztott városra mesterséges intelligenciáját használva. A Plannr ugyanis a közösségi visszajelzések, értékelések alapján ajánlatokat készít nekünk, valamint napokra lebontva beállít egy tökéletesnek vélt programot.

 

 

A város kiválasztása után meg kell adnunk az érkezés dátumát, majd az ott tartozódásunk idejét, annak karakterisztikáját – városnézés gyerekkel, szabadtéri program, első látogatás, kulturális kirándulás – és intenzitását. Öt fokozatból választhatunk: Budapesten például a negyedik fokozat meglehetősen talpalós, míg az extrém szinte teljesíthetetlen. Szerencsére utólag is letilthatunk egyes nevezetességeket, így összeállíthatunk akár egy könnyed, ám minden fontos látnivalót tartalmazó programot.

Ha rendelkezünk e-könyv-olvasóval, akkor a Wikipédia oldalát mindenképpen keressük fel, mivel az online enciklopédiából válogatva összeállíthatjuk saját elektronikus útikönyvünket. Madridba készülve például keressünk rá a város nevére, majd a bal oldali sávban kattintsunk a [Nyomtatás/exportálás] csoportra, utána pedig a [Könyv készítése] opcióra. Ezt követően elindul az oldal Könyvkészítő szolgáltatása, amivel az éppen meglátogatott lapot hozzáadhatjuk elektronikus kiadványunkhoz.

 

 

Keressük fel a nevezetességek bejegyzéseit, illetve minden olyan információt, amire szükségünk lehet. Amennyiben nem gond a többnyelvű e-könyv, akkor angol szócikkeket is érdemes kiválasztani, mivel a Wikipédia magyar részlege tartalom tekintetében még le van maradva angol társától. Ha végeztünk, kattintsunk a [Könyv mutatása] gombra, a megjelenő oldalon pedig adjunk nevet neki, valamint strukturáljuk fejezetek alapján. Végezetül klikkeljünk a [Letöltés] gombra, ám előtte válasszuk ki a kimeneti formátumot (PDF, OpenDocument, OpenZIM vagy ePUB).

Utolsó simítások



Eldőlt a szállás, az út megvalósítása, van biztosításunk és személyes útitervünk is. Már csak a pakolás maradt hátra (a pénzváltással most nem foglalkozunk). Jellemzően valamit mindig elfelejtünk, így ajánlott jó előre listát írni akár egy jegyzetelővel (Evernote, OneNote, Google Keep) vagy egy teendőlista-kezelővel (Remember the Milk), amit akár meg is oszthatunk. Kifejezetten turisták számára jött létre az Univerzális Csomagoló Lista oldal (upl.codeq.info), ami a fontos paraméterek alapján összeállítja személyes listánkat. Nem feltétlenül stimmel minden esetben, de arra jó, hogy emlékeztessen minket azokra a tárgyakra, amelyekről korábban elfeledkeztünk.

 



Ha pedig szeretnénk megosztani élményeinket, akkor ne feltétlenül az Instagram, a Facebook, netán a Foursquare lebegjen a szemünk előtt, hiszen létezik kifejezetten utazókra szabott közösségi oldal is. A tripntale.com-on nemcsak mások fotóit, bejegyzéseit és értékeléseit olvashatjuk, hanem vezethetünk saját naplót is, sőt a Foursquare-hez hasonlóan plecsniket kaphatunk a bejelentkezések után.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.