Hirdetés

Van és nincs előrelépés az NSA-botrányban



|

Viszonylag jól lavírozott tegnapi sajtótájékoztatóján az amerikai elnök.

Hirdetés

Az amerikai távközlési hatóság apró bakijáról szóló tegnapi írásunkban érintőlegesen szó esett arról, hogy pénteken Barack Obama sajtótájékoztatót fog tartani a hírszerzési botrány kapcsán, amelyben körvonalazza az NSA rövidebb pórázra fogására vonatkozó terveit. Az elnök lehetetlen helyzetben van, hiszen az ügynökség akció rádiuszának csökkentése nélkül kellene elsimítani az ügyet, amely Edward Snowden rendszeresen hatalmas botrányt keltő dokumentumainak fényében esélytelennek tűnik.

Hirdetés


Az elnök ettől függetlenül viszonylag sikeresen lavírozott, a legtöbb esetben inkább általános érvényű direktívák életbe léptetéséről beszélt, mintsem konkrétumokról. Általános szabályként az amerikai állampolgárok esetében a hírszerzésnek be kellene fejeznie a nem publikus információk tömeges gyűjtését és tárolását, a mégis meglévő adatokat harmadik félnek kellene tárolnia, az NSA pedig csak bírósági engedéllyel férhetne az információkhoz. Jó eséllyel március végén derül ki, hogy ki lesz a harmadik fél.


A Google-höz és Facebookhoz hasonló vállalatoktól való adatigénylésre kitalált „National Surveillance Letter” levelek esetében az egyetlen változást egy bírósági jóváhagyási fázis jelentené, így az FBI nem tudna kényére-kedvére akciózni velük. A külföldiek megfigyelése miatt begyűjtött, amerikaiktól származó e-maileket hírszerzés szempontjából vett irrelevancia esetén azonnal törölni kellene, a megtartottakat más hatóságok például bűnügyi eljárások során nem használhatnák fel.


A titkos parancsokat kiadó FISA-bíróságban helyet kellene kapnia egy specifikusan az állampolgárok jogait képviselő ügyvédnek, továbbá egyszerűbb lenne publikussá tenni a végzéseiket. Az NSA esetében egy biztosnak minden nagyobb volumenű adatgyűjtést jogosságát külön mérlegelnie kellene, továbbá Obama szerint mostantól „baráti” politikusokat csak akkor figyelhetne meg az ügynökség, ha egy efféle ügyekre szakosodott koordinátor ezt merőben indokoltnak tartja.


Végül megemlítendő, hogy Barack Obama nem beszélt a titkosítási metódusok gyengítése, továbbá hardveres vagy szoftveres hátsó kapuk témájában, noha az utóbbi hetekben ezek voltak a legforróbb topikok.


(Forrás: The Verge | Fotó: Fabio Gaglini)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.