Hirdetés

Vége lehet az üreshordozó-díjnak?



|

Az Európai Bíróság szerint értelmetlen és igazságtalan a rendszer.

Hirdetés

Vélhetően mindenki hallott már a többek közt Magyarországon is alkalmazott üreshordozó-díjról. Ennek lényege, hogy az audiovizuális tartalmak illegális letöltése miatt sarcot vetnek ki a különféle háttértárakra, illetve a problémás jogvédett tartalmak lejátszására alkalmas eszközök háttértáraira. Hazánkban 2014. január 1-től kezdve már a táblagépek után is beszedik a jogdíjat.
 

Hirdetés


Természetesen az üreshordozó-díj mindig is vitatott volt, hiszen alanyi alapon minden egyes érintett adathordozót vagy eszközt vásárlót bűnözőnek tekint: a díj teljesen függetlenül fizetendő azon ténytől, hogy például egy megvásárolt optikai korongra a Metallica diszkográfiája, vagy a nagyi születésnapját megörökítő fotók fognak kerülni.


Sejthetően a kereskedők sem örülnek a sarcnak, különösen ha egy olyan EU-s ország határa mellett található az üzletük, ahol nincs ilyen díj ráterhelve az eszközökre. Hollandiában betelt a pohár a kereskedőknél, így többek közt a Sony és Philips közreműködésével az Európai Bírósághoz fordultak.


A bíróság hét közepén meghozott döntése alapján az üreshordozó-díj jelen formájában nem tolerálható, hiszen a törvénytisztelő állampolgároknak is indokolatlanul fizetniük kell, az ő pénzük bárminemű alap nélkül kerül a jogvédőkhöz. Ezen túlmenően a rendszer gyakorlatilag legalizálja az illegalitást, amely – eltekintve attól, hogy paradoxon – serkentheti a warezolást.


Az Európai Bíróság szerint a jogvédett filmek és zenék magáncélú letöltése nem lehet legális Hollandiában. Egyelőre nem tudni, hogy a mostani döntés milyen hatással lesz a számos EU-s tagországban meglévő üreshordozó-díj rendszerekre, ám a specifikusan holland jogszabály ügyében hozott döntés egyértelműnek és univerzálisan alkalmazhatónak tűnik.


(Forrás: TorrentFreak, Neowin | Illusztráció: William Hook)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.