Hirdetés

Végleg leállt a franciák maszek internete



|

Bő három évtized után húzták ki a kábeleket a Minitelek mögötti szerverekből.

Hirdetés

A France Telecom előzetes tájékoztatásának megfelelően tegnap leállította a Teletel mögött álló infrastruktúrát, amely a Minitel termináljainak szolgáltatásait biztosította. Az 1978-ban debütált telekommunikációs megoldás tulajdonképpen a franciák „maszek” internete volt, amely segítségével az előfizetők többek közt chatelhettek egymással, online vásárolhattak, híreket olvashattak, vagy éppen kereshettek a telefonkönyvben.


A szolgáltatás kliens oldali arcát jelentő Minitel terminál technikailag rendkívül egyszerű volt, a burkolatán belül némi kiegészítő elektronika mellett csak billentyűzet, monitor, és telefonmodem volt megtalálható, ám valószínűleg pont ez tette a hardvereket rendkívül időtállóvá, nem ritkák a 20 évesnél is idősebb, még működő Minitel terminálok.


Fénykorában, a 90-es évek közepén a Teletelnek 25 millió aktív felhasználója volt, ám döbbenetes módon a France Telecom szerint a mostani lekapcsolás 670 ezer felhasználót érintett, főként az internetet eddig mellőző idősek használták még a megoldást.


A Teletel sikerének kulcsát valószínűleg az jelentette, hogy a France Telecom teljesen ingyen osztogatta az ügyfeleinek a Minitel terminálokat, míg a nemzetközi bukásának fő okaként azt szokás emlegetni, hogy a külföldi partnereik közvetlenül is ki akarták fizettetni a hardvert az ügyfelekkel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.