Hirdetés

Verizon-részvényeket vettek az NSA-lehallgatásokat engedélyező bírák|

A Vice szerint visszaélhettek a birtokokba került információkkal. Bizonyíték egyelőre nincs

Hirdetés

Az Edward Snowden kiszivárogtatásai nyomán indult oknyomozásoknak és vizsgálatoknak köszönhetően egyre többet tudunk az NSA globális megfigyelési programjáról. Most éppen a a FISA-bíróságok kerültek a figyelem középpontjába: ezek a testületek engedélyezhetik a hírszerzési akciókat, köztük az Egyesült Államokon belüli telefonlehallgatásokat és a hívásokkal kapcsolatos metaadatok gyűjtését.

Hirdetés

A Vice riportja szerint a bíróság egynémely tagja visszaélhetett a birtokában lévő információkkal. Erre utal, hogy többük nagy mennyiségű Verizon-részvényt vett – köztük az a bíró is, aki jóváhagyta a metaadat-gyűjtő program megújítását. A Verizon az AT&T-vel és a T-Mobile USA-val együtt egyike a három nagy amerikai telekommunikációs szolgáltatónak.

Az amerikai sajtó nem először vádolja összeférhetetlenséggel a FISA-bíróság tagjait – de egyelőre nem tudni, milyen hatással voltak az NSA-megfigyeléssel kapcsolatos sajtóhírek a Verizon piaci helyzetére. Igaz ugyan, hogy a telekomm-cégek gyakran több millió dolláros támogatást kapnak a kormánytól az előfizetőikkel kapcsolatos információk megosztásáért, de nincs rá bizonyíték, hogy az NSA-vel való együttműködésüket is ilyetén módon honorálták volna – ráadásul a botrány kimondottan ártott a cég európai érdekeltségeinek.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.