Hirdetés

Veszed, viszed: Audials Radiotracker 10 SE



|

Több egy puszta világvevőnél a német Audials szoftvere. Rögzítő funkciójával ugyanis hamar felduzzadhatjuk zenetárunkat.

Hirdetés

A magnókazettás korszakban még nem léteztek felhő szolgáltatások, online áruházak, így a zenét a legkönnyebben és a legolcsóbban a rádiókból lehetett beszerezni. A feladat nem volt egyszerű: a szalagot a megfelelő helyre kellett tekerni, hogy még véletlenül se vegyünk rá Samatha Fox legújabb slágerére, majd remegő ujjunkat a REC és a PLAY gombokra tettük, és vártunk, rimánkodva, hogy a műsorvezető ne beszéljen bele a dalokba.

 



Lehet-e azon csodálkozni, hogy akkor is a toplistás adások voltak a legnépszerűbbek, és persze a „Magnósok figyelem”! Így az instant slágerekkel egy hétvége alatt meg lehetett tölteni egy kazit. Mostanság egyszerűbb dolgunk van, hiszen számos zeneáruház és streamelő szolgáltatás (például Deezer és Spotify) kínálja a legújabb slágereket, így egy kis beruházással hamar összegyűjthetjük kedvenc zenéinket. A júniusi PC World mellé ajándékba adott teljes verziós szoftver is alkalmas arra, hogy felduzzasszuk zenebutikunkat, ám a régi rádiós-magnós korszakot hozza vissza, felhasználóbarát módon.

Tudatos hallgatás



Ez pontosan mit jelent? A program elindítása után átnyújtja nekünk közel 50 ezer rádió és 50 zenei csatorna élő, valamint 120 ezer podcast korábban rögzített adását. Ez barátok között szólva is gazdag kínálat, csak Magyarországról 175 stream képviselteti magát. A program indítása után ennek csak egy részét – körülbelül 27 ezer rádiót – láthatunk, de ne hagyjuk becsapni magunkat, a szoftver ugyanis alapesetben csak a jó minőségű streameket listázza, ám ha a [Manage bitrates and stream types] hivatkozásra, majd az [All Stations] gombra klikkelünk, akkor előcsalhatjuk a teljes kínálatot.

 

 

Persze nem feltétlenül érdemes, az előbb említett panelen érdemesebb inkább minőség, rögzíthetőség és kimeneti formátum alapján szűrni. Ezt követően már válogathatunk a rádiók között, ahol szűrhetünk zenei stílus (Genre), ország (Country), toplistás számok és előadók alapján, sőt a mesterséges intelligencia a zenehallgatási szokásainkat figyelve még rádiókat is ajánl. Ha egy konkrét előadót szeretnénk hallgatni, akkor azt is megtehetjük. A csatornák által megosztott információk alapján a program pontosan tudja, hogy hol milyen zenét játszanak, illetve az adott zenekar mely rádiókon fordul elő gyakran. Így például a „Queen” csapatra rákeresve azonnal ahhoz a rádióhoz ugorhatunk, ahol éppen játsszák az egyik számukat. Az 50 ezres adatbázisból eredően az esetek nagy részében lesz találat.  

Okos rögzítés



A puszta lineáris zenehallgatás is izgalmas, de sokkal inkább a rögzítés, ami a szoftvernek a fő előnye. Egy rádió kiválasztva ugyanis a [Record Selected] gombra kattintva lenyomhatjuk a képzeletbeli REC gombot, míg a [Mass Recording] egyszerre öt rádióadó műsorát veszi fel. Valójában a rögzítés nem akkor indul, amikor kiadjuk az utasítást, hanem a program a következő zeneszám kezdetéig kivár és csak onnantól ment. A Radiotrackert ugyanis úgy alkották meg, hogy lehetőleg tiszta végkimenetelt kapjunk, rádiószignálók és belebeszélések nélkül. Ezért a szoftver rendelkezik egy szűrővel, amivel a nem kívánatos elemeket a rögzítést követően eltünteti.

 

 

A mentett állományoknál így láthatjuk azt, hogy egy számot az elejétől a végéig meghallgathatunk-e, vagy néhány másodpercnek búcsút kell intenünk. Tapasztalatunk alapján a háttérben lévő algoritmus jól dolgozik, az esetek nagy részében tiszta eredmény kapunk, ám ha mégis elégedettek lennénk még mindig igénybe vehetjük a beépített hangszerkesztőt. Összességében egy remek programmal van dolgunk, amit egyrészt bátran ajánlunk, másrészt büszkén nyújtunk át olvasóiknak.

Érdemes kipróbálni



1 - Keresés előadó alapján

Ha nem egy konkrét rádiót, hanem egy előadott keresünk, akkor gyorsan átugorhatunk arra a csatornára, ahol éppen játsszák annak a dalait. Ehhez a rádió mező tetején lévő keresőmezőbe írjuk be a zenész, vagy zenekar nevét, majd kattintsunk rá a találatra. Ha szerencsénk van, akkor már hallgathatjuk is a kívánt hangot, ha nem, akkor megkapjuk azon csatornák listáját, ahol gyakran előfordul.

2 - Ütemezett rögzítés

Az eggyel fejlettebb kiadásban – 25 dollárért – Kívánságlistán alkothatunk (Music wishes), ahol egy konkrét zeneszámot a program azonnal el kezd figyelni, majd rögzíti azt, ha valahol leadják. Ha ellenben egy műsort akarunk rögzíteni, azt is megtehetjük, ha a rádió mező tetején lévő [Manage Stations], majd [Create sheduled recording] utasításra kattintunk.



3 – Irány a felhő!

Nem csak lokálisan tárolhatjuk a rögzített felhőinket, a szoftver ugyanis kezeli a népszerű tárhelyszolgáltatásokat, így a Dropbox, a SkyDrive, a Google Drive és a Box tárhelyünkre is kiküldhetjük zenéinket. A részletes beállításoknál konfigurálhatjuk a célmappa helyét, valamint azt a fájlnevet (például előadó – szám címe), amit használni akarunk kimenetként.



4 – Mobil zenetár

Ha egy online tárhelyre mentjük a zenéinket, akkor azt bármikor és bárhol elérhetjük. A Radiotracker – amit több gépre is telepíthetünk - alkalmazások bejelentkezve szinkronizálni fogják az adataikat, ráadásul így a mobil elérés is adott. A szoftver ugyanis rendelkezik Android és modern Windows 8 applikációval, valamit az iTunes-nak is tud állományokat küldeni.



5 – (Csengő)hang szerkesztő

Ha lejátszási lista (Playlist) vagy ablakában, vagy a Média Centeren belül jobb egérgombbal egy zeneszámra kattintunk, elérhetünk néhány plusz funkciót. Például megvághatjuk, normalizálhatjuk a dalt, azaz kapunk egy lebutított zeneszerkesztőt is. A [Send to] menün belül pedig egy pofonegyszerűen kezelhető csengőhang készítő is vár ránk [Create ringtone].


6 – Media Player helyettes

Ha szívesen mellőznénk a Windows beépített zene- és videolejátszóját, akkor a Radiotracker erre is lehetőséget ad. Tapasztalatunk alapján a beépített megoldás jól ismeri fel az előadókat és az albumokat, és alkönyvtárakban is tud keresni. Amennyiben egy felhő tárhelyet is beregisztrálunk, akkor a lokális állományainkat egy gombnyomással bárhol elérhetővé tehetjük.



Adatok:



- 50 ezer rádió elérése
- szűrés bitráta, rögzíthetőség, ország és műfaj alapján
- Felhő tárhely támogatás
- 120 ezres podcast, több mint 50 elemű zenei tévé adatbázis
- intelligens rögzítés és konvertálás
- beépített hang- és csengőhang-szerkesztő
- DVD-író
- ütemezett felvétel
- szkinezhető felület

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.