Hirdetés

Veszélyeztetett nyelveket katalogizál a Google



|

Több mint 3000 kihalás szélén lévő nyelv kerülhet az adatbázisba.

Hirdetés

A Google sokszor állítja magát olyan feladat elé, amelynek keretében a történelem során talán a legtöbb adatot kívánja összegyűjteni. A legújabb projektjük a veszélyeztetett nyelvek katalogizálására irányul, amelyben az Alliance for Linguistic Diversity-vel működnek együtt.

 

A remények szerint több mint 3000 kihalás szélén lévő nyelv kerülhet az adatbázisba. Mindegyik nyelv külön oldalt kap, ahol videók és metaadatok lesznek megtalálhatóak, illetve a nyelvvel kapcsolatos dokumentumok, amiket bárki feltölthet majd. Az azonosítás földrajzi hely szerint történik, illetve színes címkékkel. Az információs adatbázis vonzó megjelenéséről a Vizzuality igyekezett gondoskodni.

 

Bár a projekt mindenki számára nyitott, a bővítéshez egyelőre Google felhasználói fiók kell. Ennek ellenére az adatbázis akár alapvető forrása is lehet a használatból kikopott nyelveknek, és az azokon íródott információnak, történelemnek. 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.