Hirdetés

VIA: csak saját platform!



|

Az eléggé nyilvánvaló események, és a régóta keringő pletykák után, mely szerint a VIA elhagyja az alaplapi lapkakészlet-piacot, most egy hivatalos bejelentés látott napvilágot.

Hirdetés

Az eddig is jól látható folyamat volt, ahogy a VIA szinte teljesen kiszorult az alaplapi lapkakészletek üzleti szegmenséből. Az Intel mindig is erős versenyzőnek számított, de amikor az NVIDIA és az ATI / AMD is komolyan ráállt ezen eszközök fejlesztésére, akkor kezdődött el a VIA piacvesztése. Az Intellel való elhúzódó pereskedésük volt az első szög az üzletág koporsójába.


Intel CPU-khoz utoljára 2006. áprilisában jelent meg a PT890 chipset, Pentium 4 és Core 2 Duo processzorokhoz, az AMD processzorokat pedig még korábban támogatták utoljára: a K8T890 2004. szeptemberében látott napvilágot, még az Athlon64, Opteron és Sempron processzorokhoz. A mostani közlemény szerint azonban már hivatalossá vált, amit a jelek alapján eddig is sejteni lehetett: a VIA ezentúl nem gyárt lapkakészleteket sem az AMD, sem az Intel processzoraihoz. Természetesen a saját fejlesztésű C7 és Nano processzorait hordozó alaplapokon - melyek nagyon népszerűek az olyan beágyazott alkalmazásokban, mint például POS terminálok, pénztárgépek, jegy-automaták - saját lapkakészleteit használja továbbra is.

0812via2.jpg



"Az egyik fő oka annak, hogy beléptünk egyáltalán az x86-os processzorok piacára, az volt, hogy úgy gondoltuk a jövőben egyszer meg fog szűnni a külső gyártók lapkakészlet-piaca, és nekünk is egy komplett platformmal kell majd érvényesülnünk. Ez most be is következett, hiszen az Intel elképesztő termékpalettával támogatja saját processzorait, és az ATI megvásárlásával az AMD is jó úton halad efelé."- mondta Richard Brown, a cég marketing vezetője. A döntés egyébként még 2007. szeptemberére nyúlik vissza, amikor Chewei Lin, a cég alelnöke és platformfejlesztésért felelős igazgatója többedmagával elhagyta a vállalatot az ASMedia kedvéért, amely többek között multimédia-lejátszókhoz és tévékhez fejleszt chipeket.


Brown természetesen sietett megnyugtatni a befektetőket: "Már jó ideje nem szállítottunk újdonságokat sem az Intel, sem az AMD processzoraihoz, így kézenfekvő volt ezt az üzletágat megszüntetni, viszont pontosan emiatt ez a szegmens szinte elenyésző mértékben járult csak hozzá a vállalat közelmúltban elért üzleti eredményeihez. A bevételeink legnagyobb részét eddig is a processzorok piaca jelentette."


Az egész helyzet azért is kifejezetten érdekes, mert pár éve, amikor még az Athlon processzorokat piacra dobták, akkor pont ennek ellenkezője volt a helyzet: ha akkor valaki AMD-s gépet vásárolt, szinte biztos, hogy azt VIA megoldással szerelték.


Egy biztos: a VIA kilépésével három szereplősre zsugorodott ez a piac, az Intel, az AMD és az NVIDIA tevékenysége és versengése határozza meg tehát a jövőbeni fejlesztések irányát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.