Hirdetés

Videó-kereső oldalt indított a Yahoo



|

Hirdetés

Az oldal szerdán kezdte meg működését, így a Yahoo-t olyan konkurensekkel szembeállítva, mint például az America Online tulajdonában lévő Singingfish.

A Yahoo videó-kereső szolgáltatása lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy keresésük eredményeit leszűkítsék bizonyos fájlformátumok szerint, mint például az AVI, az MPEG, a Quicktime, a Windows Media és a Real, továbbá a méret és az hossz által. A felhasználók az internet legfelső szintű domain-jei szerint is megszűrhetik a találatokat, így például csak a .com weboldalak találatait jelenítve meg. A szolgáltatás egy bizonyos weboldalon belüli keresését is lehetővé teszi. Végezetül, a felhasználók kiszűrhetik a gyerekek számára nem alkalmas tartalmakat is.

A Yahoo nem adott kommentárt a szolgáltatást illetően, de a kereső-csapat hivatalos blogján szerdán megjelent egy bejegyzés Jeremy Zawodny néven, aki aYahoo egyik vezetője. "A video-tartalmak gyártásának költségei évről évre csökkentek az elmúlt években. A szélessávú internet-hozzáférésések nagyfokú adaptációja, valamint a videó-szerkesztő szoftverek működésének leegyszerűsödése mellett nem meglepő, hogy egyre nagyobb mennyiségben jelenik meg videó-tartalom az interneten. Ami ma kint van a neten, csupán még csak a jéghegy csúcsa." Zawodny ezután a videó-kereséssel kapcsolatos, jelenleg létező akadályokról beszél a bejegyzésben, amely szerinte a legtöbb esetben "egy bonyolult JavaScript kód, Flash-alapú lejátszók, és más egyéb nem keresőrobot-barát torlaszok mögé vannak elrejtve". A nehézségek leküzdésének érdekében Yahoo a jövőben engedélyezni fogja a videó-keresőrobotjainak az RSS-szolgáltatások videó-tartalmának beindexelését - áll Zawodny bejegyzésében. "A legalapvetőbb szinten ez csupán annyit jelent, hogy egy MP3-fájl helyett egy videó-fájlra mutatunk. Abban rejlik a dolog szépsége, hogy már létezik a megfelelő infrastruktúra az egyszerű beágyazások kezelésére. Sok RSS-olvasó már elég jól boldogul a beágyazott médiumokkal."

A Yahoo a metaadatok használatát is szeretné népszerűsíteni a videó-tartalmakban, amelyek sokkal könnyebbé tennék a dokumentumok megtalálását és beindexelését. "Hogy ezt a folyamatot elindítsuk, javasolunk egy szabadon választható metaadat-kiterjesztés csomagot, amelyet mi 'Media RSS'-nek kereszteltünk. Ezt a csomagot az olyan kiadók számára állítottuk össze, akik gazdag metaadat-leírással szeretnének szolgálni a kiadásaik mellé. A videó-kereső rendszerünk a videó-keretek mellett ezeket a Media RSS kiterjesztéseket is kezelni fogja."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.