Hirdetés

Viharfelhők az NVIDIA körül



|

Hirdetés

Az ATI R300 szériáig piacvezető NVIDIA úgy tűnik, fölöttébb nehéz időszaknak néz elébe. Az új kártya megjelenése körül gyülekeznek a viharfelhők.

A problémák a GeForce FX-szel kezdődtek. Az említett termék egyrészt rengeteget késett, előállítása gazdaságtalan, ráadásul a chipek alig részesülnek a 0.13 mikronos gyártástechnológia előnyeiből. A VPU-k a tranzisztorok számához képest borzasztóan melegszenek (gondoljunk csak a porszívó jellegű hűtőrendszerre), és energiafelvételük is fölöttébb magas (a Radeon 9700 szériánál is már extra tápcsatlakozó volt szükséges).

Ez csak a probléma egy részét alkotja. Másik fontos gondja a cégnek, hogy valószínű nagy botrányt, akár bírósági pert is fog kavarni az egyik legújabb húzás. Ugyanis az Ati All-In-Wonder sorozat konkurenciájának szánt Personal Cinema névre hallgató eszközök távirányítója egy az egyben megegyezik a kanadai cég egységeivel, amint azt a mellékelt képen láthatjuk. Az már csak a hab a tortán, hogy a két RC unit jeladó frekvenciája is pontosan ugyanannyi.



Elemzők szerint a cég saját akasztófáját készíti, amivel arra céloznak, hogy az NVIDIA az összes új, NV30-as kártyáját maga kívánja gyártani, illetve a "3d party" gyártók által készített eszközöket darabonként akarja bevizsgálni. Márpedig ez jelentősen megbonyolítja a hatékony gyártást ? ezzel a profittermelést is. Ha hiba csúszik a számításokba, a döntés akár csődbe is viheti a chipgyártót. Elég visszaemlékeznünk a 3DFX esetére. Szakértők szerint akkor kezdődött az egykori vezető grafikuskártya-gyártó romba dőlése, amikor megvásárolták a saját gyártóüzemüket.

Végül, de nem utolsó sorban az NVIDIA újabb megtévesztési kampányba akar fogni, melynek keretében az NV31 (minden bizonnyal az R9500 ellenfele) és NV34 (mobil eszközök számára készített gyorsító) bár GeForce FX néven kerül piacra, mégsem fogja támogatni a DirectX 9 szabványt. Mindezt állítólag a gyártási költségek csökkentése érdekében, de az eddigi gyakorlat szerint inkább a profit növelése miatt. Nem is kell a távoli múltban keresgélni, elég visszagondolni a GeForce 4 Ti/MX sorozatokra. Mindez érthetetlen, hiszen gondoljunk csak az ATI R300 szériára, melyben kényelmesen megfér a Radeon 9700 "nagy testvér" és az ugyanolyan képességekkel rendelkező, pusztán némileg lassabb "kis testvér".

Azonban amíg a GeForce FX pontos teljesítményadatai nem ismertek, nem mondhatunk semmi biztosat. Ha a kártyák tényleg olyan elképesztő teljesítményt nyújtanak, ahogy az NVIDIA által gondosan elkészített propagandaanyagok ígérik, akkor a cégnek minden nehézség ellenére nincs túl sok aggódnivalója. De ne feledkezzünk meg az R350-ről sem...de ez már egy másik történet.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.