Hirdetés

Viharfelhők gyülekeznek az NSA-bizottság felett



|

Egy kivétellel nem „külsős szakértőkből” áll a csoport, informatikus nincs köztük.

Hirdetés

A nyár elején kirobbant NSA-botrány a felszínen némileg csillapodni látszik az utóbbi hetekben, ám határozottan van egy olyan érzésünk, hogy inkább csak egy újabb vihar előtti csendről van szó. A várakozó álláspontnak két fő oka van: egyrészt az utóbbi hetekben eget rengető új információk nem érkeztek a megfigyelési botrány kapcsán (vagy legalábbis az ENSZ irodáinak állítólagos bepoloskázásán már kevesen lepődtek meg), másrészt pedig az Egyesült Államok megígérte a hírszerzés átláthatóságának növelését.

Hirdetés


Augusztus 9-én Barack Obama elnök az utóbbi törekvés kapcsán bejelentette, hogy a lehető leghamarabb összeállít egy független, külsős szakértőkből álló bizottságot. A csoport feladata az USA összes megfigyelési programjának felülvizsgálata lesz, a tapasztalataik alapján pedig ajánlásokat tehetnek a potenciális problémák megoldása érdekében.

Edward Snowden
Edward Snowden


Mindez elsőre jól hangzik, ám a megfigyelést ellenző csoportok igen halovány mosollyal válaszoltak rá, az ACLU (American Civil Liberties Union) polgárjogi szervezet lényegében egy kedves gesztusnak titulálta a bizottságosdit. Röviddel később alaposan felforrtak az indulatok, ugyanis a pletykák szerint a csoport az NSA vezérigazgatójának jelentett volna a saját ügynökségéről.


Az illetékesek ezt gyorsan tagadták, a tájékoztatás szerint James Clapper közreműködésére csak a bizottsági tagok zavartalan adathozzáférési engedélyei miatt van szükség, a szakértők valójában a Fehér Háznak tartoznak elszámolással. Ez koránt sem ideális helyzet, hiszen az észrevételeik hivatalosan csak Obama főhadiszállásán keresztül juthatnak a Kongresszus elé. Munkába állása után 60 nappal a csoportnak előzetes jelentést kell tennie a megfigyeléseiről, a publikusan elérhetővé váló végleges riportot pedig még idén ki kell szenvedniük.


A bizottsággal kapcsolatban fentebb elhangzottak miatt az NSA kritikusai már a megalakulása előtt bejelentették, hogy erős szkepticizmussal fogják kezelni a csoport jövőbeli információinak hitelességét és hasznosságát. A közel sem optimális helyzet az ötfős formáció tagjainak kinevezésével azonnal rosszabbodott.


A kizárólag férfiakból toborzott különítmény egyetlen megbízhatónak tekinthető tagja Geoffrey R. Stone, Chicagói Egyetem jogászprofesszora, mellékállásban pedig a fentebb már említett ACLU országos tanácsadói testületének oszlopos tagja. A férfi számos alkotmányjog témáját boncolgató könyvet írt, társaival ellentétben ideálisnak tűnik csoportba. Nézzük, hogy kik okozzák a bizalmi problémát!


Michael Morrel
CIA-s veterán, átmenetileg 2011-ben, továbbá 2012-2013 közt vezette az NSA-hoz hasonlóan nem túl transzparens ügynökséget. David Petraeus hatalomátvétele után, azaz tavaly júliusban vonult nyugdíjba. A bizottság többi tagjától eltérően hasonlít Stephen King regényíróra, bár ezért most nem jár plusz pont.


Richard Clarke
Komoly washingtoni kapcsolatokkal rendelkező személyről van szó, George W. Bush elnöksége alatt terrorhárítási tanácsadóként dolgozott, később pedig kiberbiztonsági témakörben közvetlenül az elnöknek osztogatott tippeket. A kormány tanácsadói táborát 2003-ban elhagyva saját biztonsági konzultációs céget alapított.


Peter Swire
A Georgiai Műszaki Egyetem jogászprofesszora, a W3C Do Not Track csoportjának egyik elnöke. Bill Clinton idejében az elnök magánszférával kapcsolatos jogi főtanácsadója, nem is oly rég pedig még Obama gazdaságpolitikai szakértője volt.


Cass Sunstein
Újabb jogászprofesszor, méghozzá a neves Harvard Egyetem jogi karáról. Korábban Obama elnök alkalmazottjaként a Fehér Ház informatikai szabályozásokkal kapcsolatos részlegét vezette. 2010-ben egy akadémia értekezésben arra buzdította a kormányt, hogy komolyabb elektronikus megfigyelésre lenne szükség az összeesküvők leleplezése érdekében.


A négy személy washingtoni kapcsolatainak hála nem tekinthetőek megfelelően pártatlannak a rendkívül fontos vizsgálat elvégzése céljából. Mivel a csoportnak elméletileg komplex számítógépes rendszerek működését kellene villámtempóban és mélységeiben tanulmányoznia, így nem ártott volna a bizottságba egy informatikus sem, akinek homályos elképzeléseknél kicsit több van a birtokában ezek működéséről és lehetőségeiről.


Kíváncsian várjuk a bizottság megállapításait, a feladatukat és kritikusaikat ismerve az elkövetkező hónapokban komoly mennyiségű ránc kerülhet az arcukra.


(A borítókép forrása: az USA jakartai nagykövetsége / Flickr)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.