Hirdetés

Világot ingyen!



|

Összeállításunkban sorra vesszük a két szoftver- és egyre inkább internetóriás szolgáltatáskínálatát, hogy olvasóink legyenek a virtuális világ újrafelosztásáért folyó harc igazi győztesei.

Hirdetés

A Google nem csak kereső és a Live sem csak üzenetküldő szoftver. Mindkét név mögött igencsak széles körű ingyenes szolgáltatáscsokrot találunk, amiből már eddig is szép számmal használtunk elemeket. De ez kevés. A két birodalom mindent megtesz, ingyenesen nyújtja szolgáltatásait, újabb területek fejlesztésébe öl újabb dollár-százmilliókat, csak azért, hogy legnagyobb kincsét, a felhasználót hirdetői körén belül tartsa. Ha már így el vagyunk kényeztetve, hát lássuk, hogy milyen területeken mennyire is van jó dolgunk Microsoft illetve Google módra. Összeállításunk sorra veszi a leginkább hasznos területeket, bár terjedelmi okokból még csak végig sem tudtuk vezetni olvasóinkat a teljes tárlaton. Nem beszélve arról, hogy az internetes piacharcban nem csak e két cég vesz részt... Jelen összeállításunk teljes változatát januári számunk Címlapsztori rovatában olvashatják.

 

Live mail – végre felnőtt a Hotmail

 

Sokat fejlődött a Hotmail, mióta 1998-ban megvásárolta a Microsoft, hogy ingyenes Mail szolgáltatást nyújthasson internetes látogatóinak. Az idei évben debütált Live Mail a Hotmailt váltja fel, ha áttérünk, akkor sokkal jobb kezelőfelületen és nagy, két gigabájtos tárhelyen levelezhetünk. Alapértelmezésben előnézeti területet is tartalmaz a felület, amit Lite üzemmódba váltva -- a gyorsabb működés érdekében -- tűntethetünk el, de ilyenkor se számítsunk valami gyors működésre, a dinamikus, látványos HTML felület erőforrásokat követel. A Live Mail jól összefogja a kontaktok, levelek és a naptár kezelését. Tartalmaz egy Today (Mai nap) összegzőnézetet az aktuális eseményekkel, levelekkel. Hátránya, hogy POP3 elérést csak a fizetős ügyfeleknek enged meg, vagyis csak ők tudják postafiókjukat a megszokott Outlook vagy Outlook Express programokból kezelni. Mivel nagyon sokan használnak Messengert és abból egy gombnyomással eljuthatnak Hotmail vagy Live Mail postafiókjukba, így a legtöbben ezt használják privát levelezésük lebonyolítására.

 

 

LiveCalendar.jpg

 

 

GMail gigabájtok – egyelőre csak meghívásos alapon

 

Az első giga-tárhelyes ingyen webmail szolgáltató a Google volt, az általa kínált tárhely mérete folyamatosan nő, cikkünk írásakor éppen 2790 megabájtból gazdálkodhattunk. Az USÁ-ból szabadon kérhet magának bárki Google Mail fiókot, Európában még mindig meghívás kell hozzá. Szerencsére minden felhasználó további százat invitálhat a rendszerbe, úgyhogy ínségről éppen nem beszélhetünk, csak találnunk kell valakit, akinek van már fiókja. A kezelőfelület nem olyan szép, mint a Live Mail-é, ám van néhány praktikus erőssége. Ha nem éppen a legújabb böngészővel rendelkezünk, vagy valamilyen egzotikus konfigurációról internetezünk éppen, akkor a lap alján választhatjuk a Basic HTML opciót, így minden böngészőn takarosan kezelhető lesz a levelezés. Persze az olyan extrákról, mint a dinamikus frissítés és a kezelőfelületbe integrált azonnali üzenetküldés, le kell mondanunk. Utóbbi lehetőség igencsak figyelemre méltó, de erről majd a maga helyén.

Keresés

 

Keresés tekintetében egyértelműen az utóbbi 5 év vezető márkaneve a Google, a cég éppen igen hatékony keresőmotorjával indult világ(tőzsde) hódító útjára. A legegyszerűbb, csupán kulcsszavak együttes használatára épülő keresések is igen jó hatékonysággal hozzák fel azt, amire szükségünk van. Használhatunk speciális klauzákat, amivel pontosabb eredményeket érhetünk el. Testreszabott keresésre is van lehetőségünk, ha megengedjük a Google-nak, hogy emlékezzen eddigi kulcsszavainkra. Az előzmények gyarapodásával jobban „ráérez" az ízlésünkre, érdeklődésünkre a program.

Hasznos kiegészítő szolgáltatás a Google Alerts. Bármilyen keresést is gépelnénk be ide, a Google beállított időközönként figyelmeztet, ha arra új érdemi találatok érkeztek. Így nem probléma nyomon követni egy sztori fejlődését, vagy egy iparág, téma eseményeit - mindenről értesülni fogunk, amit a keresőmotor beindexel világszerte.

Nem csak weblapokon kereshetünk ma már a Google-lal, hanem igazi könyvekben is. Magyar nyelvű irodalmat is kereshetünk és olvasgathatunk a Google Books révén.

 

 

GoogleBooks.jpg

 

 

A Microsoft MSN és Live keresői sem éppen utolsók a versenyben, de azért még elmaradnak a kereső-etalontól. Érdekes kezdeményezés viszont a Live QnA Beta. Itt kérdéseket tehetünk fel és válaszokat kaphatunk más QnA látogatóktól, bármilyen témakörben, sajnos csak angol nyelven. A válaszokat maguk a látogatók bírálják el, a szerint, melyiket találták a leghasznosabbnak. A válaszokért -- főleg a legjobbakért -- komoly Q pontszám jár, amit legfeljebb nemzetközi dicsőségre lehet beváltani, illetve talán álláskereséskor vehetjük még hasznát.

 

 

LiveQnA.jpg

 

 

További érdekességeket a böngészést segítő eszközökről, a kényelmes bloggolásról, a két cág által biztosított ingyenes képszerkesztőkről, naptár szolgáltatásokról, az ingyenes, webböngészőben futó irodai szoftverekről no és a chat lehetőségekről 2007. januári számunkban olvashatnak. Addig is egy kis ízelítőként egy kép a Live Spaces weblapépítő szolgáltatás lehetőségeiről.

 

LiveSpaces.jpg

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.