Hirdetés

Virtual DJ 3.1



|

Hirdetés

Keverőpultunkba a zenéket az Intézőre emlékeztető fájltallózóban tölthetjük be virtuális lejátszóink tárolóhelyeibe. A korábbi verziókban MP3-, WAV-, WMA- és Ogg-hangállományokat használhattunk — idén ezek kiegészültek az Apple iTunes által kezelt formátumokkal (M4A, MP4, AAC stb.). A támogatott formátumok listáját a Beállítások párbeszédablak Extensions fülén, a dekóderek listájában tekinthetjük meg.

Az FX kapcsolóval az Effects almappában elhelyezett beépülőket vehetjük használatba. Ha csak rákattintunk valamelyikre, nem történik semmi — ha viszont ráhúzzuk az egyik tárolóhelyre, akkor lecserélődik a kép, és egy újabb kattintással már meg is változott az épp játszott szám hangja. Számonként három-három effektet alkalmazhatunk — akár visszafelé is lejátszhatjuk kedvenceinket. Érdemes tudni, hogy a hangeffektusok köre a Steinberg-féle VST-beépülőkkel vagy AtomixMP3 modulokkal is bővíthető.

A két lejátszó között — praktikus helyen — találjuk a keverőtáblát. A REMIX gombbal átváltott nézetben egyetlen gombnyomással játszhatjuk le a már említett hangmintákat vagy effekteket, vagy ismételhetünk meg élőben egy-egy remixet.

CUES nézetben lejátszónként öt helyhez tehetünk könyvjelzőt a lejátszás alatt lévő számban, amelyhez egyetlen gombnyomással visszaugorhatunk. Az EQ gombbal férhetünk hozzá a hangszín-kiegyenlítőhöz: a három csúszka közül a legfelsővel a magas hangok megszólalásán állíthatunk; az alatta lévővel a középső tartományba eső hangokat szabályozhatjuk; a harmadikkal emelhetjük ki a mélyeket. A kétéves projekt idei újítása volt a 3-as verzióra teljesen átírt, tízszer gyorsabb videokeverő, ide a VIDEO gomb megnyomásával juthatunk el: óriáskivetítőre keverhetjük ki a különféle hatásokkal fűszerezett DivX-, MPEG- vagy DVD-klipjeinket.

Az igazi lemezlovas
Nem kell jó ritmusérzékkel rendelkeznünk ahhoz, hogy eltaláljuk a következő szám ütemét: a Virtual DJ elemzi a lejátszott számot, a főablak felső részén elhelyezett panelban hullámgörbével ábrázolja a percenkénti ütéseket (BPM); míg a közönség táncol, a folytatásra kiszemelt nótát betölthetjük a pult másik felébe, néma lejátszás alatt a pitch csúszkával összehangolhatjuk az ütemet, majd felkeverhetjük. Ennél még egyszerűbb mód is van: az automata mix bekapcsolása.

Az úgynevezett szkreccseléshez (scratch) nincs is szükségünk tányéros lemezjátszóra: ha ugyanis lejátszás alatt megfogjuk az egér bal gombjával a korongot, és a gomb nyomva tartása közben húzogatjuk az egeret, akkor a hangfalakból recsegő hangok áradnak szét a helyiségben. (Csak érdekességként említjük meg, hogy webkamera- vagy videokamera-tulajdonosok egér nélkül, pusztán a kezük mozgatásával is tudnak szkreccselni.) A felhasználható zörejekhez a keverőcsúszka alatti második, SAMPLE kapcsoló lenyomásával juthatunk el. Egy tucatnyi montázst tárazhatunk be, akár többet is megszólaltathatunk egyszerre, mindegyiknek külön-külön szabályozhatjuk a hangerejét. A hangminta menüjéből választhatunk új állományt, itt engedélyezhetjük az ismételt lejátszást. A programhoz adott zajokat szinkronizálhatjuk is az épp játszott szám ütemével. A Virtual DJ webhelyének letöltési szekciójában további hang- és videoeffektusok, hangminták, felszínek (bőrök) között válogathatunk.

A francia fejlesztőcsapat azokra is gondolt, akik szeretnék megörökíteni mixeiket: a REC kapcsolóval válthatunk át abba a nézetbe, ahol WAV vagy MP3 formátumban rögzíthetjük a műsort.
A program regisztrált verziójában többféle hangkártya-beállítási lehetőség közül is választhatunk; arra is mód van, hogy a kisugárzott műsor megzavarása nélkül fejhallgatóval belehallgassunk egy-egy számba — ehhez legalább 4.1 kimenetű hangkártya szükséges.

Komoly játékszer
Az alkalmi DJ-ken túl a program a profiknak is segítségére lehet; több lemezlovas közös fellépésekor a Virtual DJ-t futtató számítógépek hálózatot alkothatnak, az ütem valamennyi pulton úgy hangolható össze, mintha mindössze egyetlen konzol lenne. A program a kézi kezelésen túl külső eszközökről (MIDI, Hercules DJConsole stb.) is vezérelhető.

Akármilyen minőségben közeledjünk is a Virtual DJ-hez, egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni. Jó bulizást!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.