Hirdetés

Visszafordíthatatlanná válhat a klímaváltozás



|

Egy a napokban kiszivárgott ENSZ-jelentés szerint alig 15 évünk van rá, hogy megállítsuk a folyamatot.

Hirdetés

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) szakértői szerint 15 éven belül gyakorlatilag visszafordíthatatlanná válhat a klímaváltozás. A New York Times csütörtökön egy, a testülettől kiszivárgott jelentésre hivatkozva azt írta, ha a világ országai a következő évtizedben nem tesznek határozott lépéseket a probléma orvoslása érdekében, csak olyan technológiával lehet majd gátat vetni a globális felmelegedésnek, amely ma még nem is létezik, és nagyon valószínű, hogy a jövőben sem tudjuk majd kifejleszteni.

Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottsága általkészített dokumentumot hivatalosan áprilisban fogják a nyilvánosság elé tárni. A jelentős meglehetősen baljós képet fest a jövőről. Annak ellenére, hogy az elmúlt években a tehetősebb országok komoly erőfeszítéseket tettek a tisztább és takarékosabb energiaforrások kiaknázása érdekében, világszerte egyre több fosszilis tüzelőanyagot égetnek el. Számos ország részben úgy csökkentette saját szennyezőanyag-kibocsátását, hogy külföldre telepítette a gyártását – tulajdonképpen „outsourceolta” a piszkos energia felhasználásával együtt járó problémákat. Sajnos, a Kiotói Egyezmény sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket – nem kis részben azért, mert több jelentős ország – köztük az Egyesült Államok – sem volt hajlandó aláírni.

Hirdetés

A Times birtokába jutott szakértői vélemény szerint maga a klímaváltozás megfékezése is jelentős gazdasági és környezeti károkkal járhat – de ezeket össze sem lehet hasonlítani azzal a globális pusztítással, amit az okozhat, ha továbbra is elhanyagoljuk a problémát. A jelenlegi célkitűzés az, hogy megakadályozzuk, hogy a globális hőmérséklet 3,6 Fahrenheit fokkal az ipari forradalmat megelőző szint fölé emelkedjen. A szakértők azt remélik, hogy ha időben lépünk, a gazdasági és ökológiai hatások fokozatos változásának köszönhetően javulhat a helyzet.

Ha viszont legkésőbb 2030-ig nem sikerül megállítanunk a fokozottan szennyező anyagok kibocsátásának növekedését, kritikus helyzetbe kerülhetünk: valamilyen módon ki kellene szívnunk az üvegházgázokat a levegőből, és biztonságos föld alatti tárolókba szállítanunk őket. Igaz ugyan, hogy világszerte számos kutatócsoport foglalkozik az ehhez szükséges technológia kifejlesztésével, de az ENSZ tudósai szerint jóval praktikusabb és persze olcsóbb is lenne, ha még időben visszafognánk a szennyezőanyag-kibocsátásunkat.

A Times által nyilvánosságra hozott dokumentum már a harmadik olyan ENSZ-jelentés, amely a klímaváltozást és annak várható következményeit vizsgálja. Az elsőt, amelyben megállapították, hogy az éghajlatváltozást szinte bizonyosan mi, emberek okoztuk, tavaly szeptemberben adták ki. A második, márciusban publikált anyag arra a következtetésre jutott, hogy a globális felmelegedés az elkövetkező években komoly veszélybe sodorhatja világ élelmiszerellátását. Ahogy az a most napvilágra került harmadik jelentésből is egyértelműen kiolvasható, a kormányoknak hamarosan lépniük kell, ha nem akarják, hogy néhány évtized múlva még súlyosabb következményekkel kelljen szembesülnünk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.