Hirdetés

Vita a vírusok nevezéktanáról



|

Hirdetés

Miután nincs megegyezés az antivírus cégek között, hogy minek és mi alapján nevezzék el az új férgeket és vírusokat, az utóbbi években teljes lett a zűrzavar, egy-egy új ártó kód sokszor két vagy több nevet is kap, amivel lényegében segítik a vírusok terjedését. Sokszor az is megnehezíti cégeknél dolgozó informatikai stáb dolgát, hogy a vírus más nevet kap az antivírus cégektől, de más néven emlegeti pl. a média.

A nevezéktani szabályok, ha vannak is, nem mondanak semmit az átlagfelhasználónak, aki azt jegyzi meg, hogy „I Love You” vagy „Melissa”,és nem azt, hogy „VBS.LoveLetter.A” vagy „W97.Melissa.A”, így a vállalati vírusszakértő értékes időt és erőforrásokat fecsérel el arra, hogy tisztázza a különbségeket. Az 1990-es évek eleje óta létezik egy félhivatalos vírus elnevezési szabálygyűjtemény, amelyet a CARO (Computer Antivirus Research Organization) állított össze. Az 1991-ben közzétett, és azóta rendszeresen frissített CARO Virus Naming Convention irányelvekkel szolgál a névadáshoz, és létrehozott egy rendszert, hogy mely attribútumoknak kell benne lenniük a névben, vagyis, hogy mi a fenyegetés típusa (makróvírus, trójai faló), mely platformokra hat, és hogy mely fenyegetés-családba tartozik. A gond csak az, hogy ezeknek a kategóriáknak a meghatározása szubjektív dolog - vagyis a legjobb indulattal közelítő szakértők is eltérő eredményre jutnak. További gond a CARO rendszerével, hogy az ún. „kevert fenyegetések” minden tulajdonságának megjelölésével hihetetlenül hosszú és bonyolult vírusnevek jönnének létre, amelyek URL-ekre hasonlítanak.




A zűrzavart kiküszöbölendő, szükség volna egy a CARO nevek központi adatbázisára. Másrészt egységes tudományos nevezéktani rendszert kellene bevezetni, és az antivírus szoftverek tanúsítványt kapnának, hogy ezt a szabványt használják - ellenkező esetben a termék elveszíti a tanúsítványt, a kifejlesztő cég pedig piacot veszít. Mindez nagyon szép, foglalta össze Richard Ford, a Florida Institute of Technology szakértője, de az antivírus közösség már kilenc éve vitatkozik ugyanerről, és még mindig nem találtak elfogadható megoldást.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.