Hirdetés

Vote vírus: szavazni veszélyes?



|

Hirdetés

A számítógépes biztonsági rendszerekkel foglalkozó cégek szakértõi hétfõn ugyanis kiadtak egy közleményt, melyben egy új vírusra hívják fel a felhasználók figyelmét. Az új vírus a keresztségben a "Vote Virus", vagyis Szavazás vírus nevet kapta, és miközben egy az Egyesült Államok Afganisztán ellen indítandó háborújával kapcsolatos népszavazást lebonyolító programnak álcázza magát, a megfertõzött számítógépek merevlemezén képes letörölni a fájlokat, vagyis nagyon komoly károkat is okozhat.

Simon Perry, a Computer Associates International biztonsági rendszerekkel foglalkozó részlegének az alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a Vote vírus a már jól bevált módon, vagyis a Microsoft Outlook és az elektronikus levelezés segítségével terjed. A nemrégiben felbukkant új vírust hordozó elektronikus levél tárgysorában (subject) a következõ mondat áll: "Peace between America and Islam!", vagyis "Békét Amerika és az iszlám világ között!", a levél maga pedig a következõ üzenetet hordozza: "Hi. Is it a war against America or Islam!? Let's vote to live in peace!", vagyis "Szia! Ez egy Amerika, vagy iszlám ellenes háború? Szavazzunk, hogy békében élhessünk!".

Amikor a gyanútlan felhasználók megnyitják a vírust hordozó e-mail "WTC.exe" nevû fájlt tartalmazó csatolmányát, a vírus letörli az adott számítógép merevlemezén található állományokat, de ezt megelõzõen még a felhasználó címjegyzékében található összes felhasználó e-mail címére elpostázza magát. A vírus emellett arra is képes, hogy elcsúfítsa az esetlegesen megfertõzött webszerver számítógépeken tárolt weboldalakat, mely oldalakon a fertõzés után az "America...few days will show you what we can do!!! It's our turn Zaker is so sorry for you." felirat lesz olvasható.

Az elsõ feltételezések szerint a Vote vírus készítõjének semmi köze sincs a szeptember 11-én elkövetett New York-i és washingtoni terrorcselekményekhez, melyek következtében több mint hatezer ember vesztette életét. Az eddigi adatok szerint egyébként Európát és Ázsiát még nem fertõzte meg a Vote vírus, de valószínûleg csak idõ kérdése, és erre is sor kerül majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.