Hirdetés

Webes keresők használata



|

Hirdetés

A megfelelő adat - legyen az adat, kép vagy valamilyen állomány – felkutatására keresőket kell használnunk, ám olvasóink visszajelzése alapján ez talán mégsem olyan egyszerű, mint amilyennek első pillantásra tűnik.

Ha kedvenc könyvtárunk úgy gyarapítaná lélegzetelállító iramban könyvállományát, hogy az új szerzeményeket nem katalogizálná, hamarosan reményt vesztve kóvályognánk a könyvhegyek között, és véletlenül sem találnánk meg egyetlen keresett kötetet sem. Az elveszettség érzése az interneten is sokszor elfogja az embert. A háló egyre csak nő és nő, s ma már a rutinos felhasználó is nehezen találja meg rajta azt, amire igazán szüksége van. Keresők nélkül pedig végképp kilátástalan volna a helyzetünk.




Ezek a szolgáltatások a könyvtári katalógusrendszerek internetes megfelelői, és a maguk módján kiváló munkát végeznek, de a web hatalmas méretei néha rajtuk is kifognak. Írjuk be az egyik ilyen rendszerbe, mondjuk a Google-ba (http://www.google.com), hogy Gulf War (vagyis Öbölháború). Több mint másfél millió (!) olyan oldalt fogunk találni, ahol ez a két szó előfordul. Vagyis még a keresőrendszerek kiterjedt használata mellett is sokszor úgy érezhetjük magunkat, mint aki tűt keres a szénakazalban. Szerencsére van néhány trükk, amellyel egyszerűbbé, hatékonyabbá és kevésbé idegtépővé tehetjük kereséseinket.

A teljes cikk a 2004. áprilisi számunkban olvasható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.