Hirdetés

Wikipédistát fenyegetett a francia hírszerzés

|

Az akciónak hála csak médiafelhajtást kapott egy állítólag titkosított információkat tartalmazó, töröltetni kívánt szócikk.

Hirdetés

Szombaton a maga morbid módján humoros sajtóközleményt adott ki a Wikipedia francia kirendeltsége, amely alapján az elmúlt hetekben a helyi hírszerzés (DCRI - Direction Centrale du Renseignement Intérieur) el kívánta érni az egyik katonai telekommunikációs továbbítóközpontról szóló szócikk teljes törlését, mivel a kormányszerv szerint az titkosított információkat is tartalmaz.


A hivatal elsőként a Wikipedia ilyen esetekre szakosodott részlegéhez fordult a kérelmével, ám a levelezés során nem voltak hajlandóak pontosan megnevezni a problémás adatokat, így az illetékes nem tudta eldönteni a kérelem jogi megfelelőségét, és megtagadta a cikk törlését.


Ezek után a hírszerzés egyszerűen berángatott a székházába egy törlési jogosultsággal is rendelkező Wikipedia aktivistát, majd a titkosított információk megosztását tiltó francia törvényre hivatkozva lényegében megfenyegették, hogy a szócikk törlésének megtagadása esetén hazaárulás vádjával bíróság elé állítják.


Sejthető módon az illető engedelmeskedett, ám pár órával később az egyébként már évek óta elérhető írás vissza lett állítva egy mentésből, így most már nem csak az eljárásuk enyhén szólva sem demokratikus volta miatt miatt főhet a hírszerzés feje, hanem mert a fél világ tud a kérdéses írás létezéséről.


Az ügy további érdekessége, hogy a szócikk adatai nagyrészt a bázis parancsnokával készített interjúból származnak, az eredeti anyag publikálását annak idején feltehetően jóvá kellett hagyniuk az úriember feletteseinek is.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.