Hirdetés

Windows is futhat Chrome OS alatt



|

A Citrix virtualizációval csinál Windows-t a Chrome rendszereken.

Hirdetés

A Google web alapú Chrome operációs rendszerrel dolgozó noteszgépeinek üzleti elterjedését visszafogta a tény, hogy alapvetően Google szolgáltatások futtatására utalják a felhasználókat. Mostantól a Citrix virtualizációs rendszerének köszönhetően a Windows-ra építő vállalatok is használhatnak Chromebookot.

 

A Citrix megjelentette Citrix Receiver Tech Preview for Chrome OS alkalmazását, mely ingyenesen letölthető a Chrome Web Store-ból. Segítségével az adatközpontjaikban Citrix virtualizációs rendszereit használó vállalatok már Chrome OS alól is elérhetik a kiszolgálón futó Windows munkaasztalokat és alkalmazásokat.

Eddig is elérhető volt Citrix kliens sokféle rendszerre, akár Windows, Mac, iOS, Android és BlackBerry alatt. A lista most kiegészül a Chrome OS-szel, így szinte akármilyen okostelefon, táblagép vagy noteszgép birtokában hozzáférhetünk rendszerünkhöz, dolgozhatunk távolról. A megszokott Windows desktopot használhatják a felhasználót és központilag telepített alkalmazásaikat, akár például Office-t vagy PhotoShop-ot is.

 

Azért kell egy kis előkészítő munka a fából vaskarika bevezetéséhez, az adatközpontokban telepíteni kell a XenApp illetve XenDesktop szoftvereket és néhány kiegészítő fájl beillesztésére is szükség van, hogy a Chromebook kliensek elérhessék a Windows rendszert.

Szintén frissen jelent meg két ChromeOS fejlesztés is, beépítették a VPN és biztonságos Wi-Fi támogatást. Ezek komoly hiányosságok voltak, ebből kiindulva sokan azt gondolják, hogy a Google ejtette a Chrome OS projektet. A Google talán ezért is ismertette sietve Chromebook terveit, de azóta is csak az akkor bejelentett Samsung és Acer modellek elérhetők a piacon (legalábbis külföldön). A Google kedvező, 20-30 dolláros havidíjat tervez szabni a szolgáltatásért, melyet iskolák és vállalkozások is igénybe vehetnek.

 

Egyre kézzelfoghatóbb eredményeket hoz a Citrix igyekezete, hogy virtualizációs rendszerei bármilyen kliensről elérhetők legyenek. A Google-nak azonban még sokat kell dolgoznia, hogy a Chrome OS felvehesse a versenyt a klasszikus operációs rendszerekkel és magához édesgesse a Windows, Mac vagy akár Ubuntu felhasználókat.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.