Hirdetés

Zombi PC-k: néma, de növekvő veszély



|

Hirdetés

A Sobig, a MyDoom és a Bagle férgekben találtak olyan ártó kódot (malware), ami lehetővé teszi, hogy a távoli támadók úgy vegyék át az irányítást a fertőzött gépek fölött, hogy ebből a gyanútlan áldozat semmit nem vesz észre. A brit Sophos biztonsági cég becslése szerint a kéretlen reklám e-mailek 40 százalékát zombi PC-k küldik. A Sandvine hálózati biztonsági cég ezt a számot pont a kétszeresére teszi. A megosztott számítási specialista Akamai szerint zombi PC-k voltak a felelősek azokért a szerverbénító támadásokért, amelyek rövid időre „kiütöttek” olyan nagy webhelyeket, mint a Google, a Microsoft és a Yahoo.

A Reuters értesülései szerint a tizenéves brit hackerek óránként 100 dollárért bérbe is adják már zombi hálózataikat. Levélszemét küldésen és kibertámadáson kívül egy zombi gépet fel lehet használni „adathalász” (phisher) akciókhoz, vírusok terjesztésére, pornográfia letöltésére, vagy személyes adatok lopására, sorolja Carole Theriault, a Sophos biztonsági tanácsadója. ASophos becslése szerint félmillió zombi PC ténykedik szerte a világon, mások ezt a számot 2 millióra teszik, és ez a szám valószínűleg tovább nő, mondja Steve Gibson ismert PC biztonsági guru. Ráadásul nem olyan egyszerű megállapítani, hogy az ember PC-jét nem tették-e zombivá, figyelmeztet Fred Felman a biztonsági szoftvergyártó Zone Labs marketing alelnöke. A jelek sorába olyasmik tartoznak, mint a szélessávú kapcsolat váratlan ellustulása, túlzott merevlemez tevékenység, nem reagáló egér vagy billentyűzet, ill. ha a bejövő postaládánk tele van olyan emberek visszajelzéseivel, akiket nem is próbáltunk keresni. Persze lehet ezeket a szimptómákat anélkül is produkálni, hogy az ember gépe fertőzött volna.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.