Hirdetés

Zuckerberg: „A kormány elszúrta”



|

A Facebook vezérigazgatója az NSA-botrány kapcsán nyilatkozva azt mondta, átláthatóbbá kell tenni az amerikai kormány adatgyűjtési gyakorlatát.

Hirdetés

Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezérigazgatója szerint az Egyesült Államok szövetségi kormánya nem tudja megfelelően ellátni azt a törvény által rárótt feladatát, hogy miközben igyekszik megvédeni polgárait a terrorfenygetéstől, az alapvető polgárjogokat is tiszteletben tartsa.

„Őszintén, azt gondolom, hogy a kormány elszúrta – jelentette ki Zuckerberg szerdán, a TechCrunch Disrupton nyilatkozva. – Elszúrták, mert nem tudták megfelelően kommunikálni, mi a céljuk ezzel.”

A májusban kirobbant adatvédelmi botrányba a Facebook is belekeveredett. Az Edward Snowden által kiszivárogtatott NSA-dokumentumok szerint a közösségi oldal is ott van azok között az IT-cégek között, amelyek a PRISM-program keretében lehetővé tették az ügynökök számára, hogy hozzáférjenek a felhasználóik üzeneteihez, fotóihoz és más, a szervereiken tárolt dokumentumaihoz.

Zuckerberg cáfolta, hogy az NSA munkatársai közvetlenül hozzáférhetnének a Facebook szervereihez, mint mondta, az ilyen kéréseket egyedileg bírálják el.

Hirdetés

A CEO a TechCrunch Disrupton tartott előadásában hangsúlyozta, legfontosabb feladatának tartja, hogy biztosítsa: a felhasználók adatai nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe. A cég más, a PRISM-dokumentumokban megnevezett cégekkel együtt arra kérte a kormányt, tegye lehetővé, hogy nyilvánosan publikálhassák az adatkérésekkel kapcsolatos információkat.

A Facebook hétfőn a Yahoo-val közösen kerestet nyújtott be a FISA-bírósághoz, amelyben arra kérték a testületet, engedélyezze, hogy a jelenleginél több információt hozhassanak nyilvánosságra az adatigénylésekkel kapcsolatban. Zuckerberg azt mondta, ezeknek az adatoknak egy része a vállalat átláthatósági jelentésében is szerepel majd.

A Politico szintén szerdán számolt be arról, hogy Zuckerberg jövő héten Washingtonba repül, ahol a Republikánus Párt vezető politikusaival tárgyal a képviselőházban. Egyeztetéseik során várhatóan az NSA- kiszivárogtatások és a Facebook-felhasználók adatainak védelmével kérdések is szóba kerülnek majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.