Hirdetés

4 régi technológia, ami meghatározza a modern webet



|

A régi ötletekből sok ma is meghatározó szerepet tölt be a neten.

Hirdetés

A mai webnek látszólag semmi köze az 1990-es évekhez, azonban ha közelebbről is megvizsgálunk bizonyos dolgokat, akkor meglepő felfedezéseket lehet tenni. Vannak olyan trendek és koncepciók, amelyek ugyanis meglehetősen régen születtek, és mégis a mai napig meghatározó fontosságúak a modern korunkban. Ezek közül mutatunk most négyet. 

Hirdetés

 

Saját weboldal a Geocitiesnek hála

1994-ben nem volt még Facebook, MySpace, WordPress, Tumblr vagy Weebly, így ha valaki saját magát szerette volna képviselni a weben úgy, hogy technikailag nem volt jártas a dolgokban, akkor szinte lehetetlen feladat állt előtte. A Geocities sokak kedvence volt akkoriban, ugyanis lehetővé tette az átlagos felhasználók számára is, hogy saját honlapot készítsenek.

Természetesen rövid időn belül megjelentek az olyan riválisok és másolatok, mint a Tripod vagy a FortuneCity, majd 2001-ben a Freewebs. Mindez jól mutatja, hogy az emberek mindig is szerettek volna nyomot hagyni az interneten, ehhez pedig mindig is megvolt az igény a modern blogokra. Ma szerencsére ilyeneket néhány perc elindítani. 

 

Ez régen nem volt olyan egyszerű

 

Az ICQ és az azonnali üzenetek

Azt gondolhatnánk, hogy az azonnali üzenetküldés 1996-ban még nem volt megszokott dolog, valójában azonban az ICQ volt az egyik olyan megoldás, ami alapjaiban újította meg a kommunikációt. Ugyan nem ez volt az első azonnali üzenetküldő, azonban ez volt az első elképesztően népszerű próbálkozás. 1997-ben az AOL Instant Messenger, 1998-ban a Yahoo Messenger, majd 1999-ben az MSN Messenger is a nyomdokaiba lépett. Ezeknek az úttörőknek köszönhetjük, hogy az SMS-ek után ma sokan a Viber, a WhatsApp és a Line appokkal kelhetnek és feküdhetnek. 

 

Nem ez volt az első

 

Demotivációs plakátok

1998-ban egy Despair nevű cég kezdett el olyan plakátokat gyártani, amelyek parodizálták a motivációs posztereket az irodák falain. Így születtek meg a demotivációs plakátok, amelyek később természetesen az interneten is elkezdtek megjelenni, és hatalmas számban terjedni. A vicces képek általában valamilyen felirattal, idézettel vagy kifejezéssel teszik még komikusabbá az összhatást, és ma is bárhol találkozhatunk velük. 

 

Valószínűleg örökre divat marad ez a koncepció

 

A Napster és a fájlmegosztás

Amikor 1999-ben megjelent a porondon a Napster, akkor a legtöbben meg voltak döbbenve, milyen jó dolog is ingyen zenéket letölteni. Bár az akkori internetkapcsolatokkal ez nehézkes feladat volt, a koncepciót mégis imádták az emberek - azt persze nagyon kevesen tudták, és szinte senkit nem érdekelt, hogy ez mennyire legális. 

Az újítás sokak zsebében nyitotta ki a bicskát, és a sikerek miatt nem volt meglepetés a 2000-es LimeWire és a 2001-es Kazaa érkezése sem. Jogi okokból már 2001-ben bezáratták a Napstert, a másik két szolgáltatás egészen 2011-ig és 2012-ig húzta. Az viszont kétségtelen, hogy a ma oly népszerű, és sokszor szerzői jogi oldalról szintén problémás torrentezés előfutárának tekinthettük ezeket a letöltőket. 

 

Sokan szerették

 

Ti mikkel találkoztatok régen a fentiek közül?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.