Hirdetés

5 tipp, hogy te legyél a család IT-hőse



|

Nálad is egyenlő a vendégség a gépjavítással? Adunk pár tippet, hogy minden családtagod hősként tekintsen rád.

Hirdetés

Megérkeztek a családi vendégségbe, épp csak leveszed a kabátodat, már időzítve érkezik is a kérés, hogy ha már itt vagy, nézz rá légy szíves a gépre, mert „furcsákat csinál”. Persze itt órákra felmentést lehet szerezni a közös beszélgetés, fényképalbum-nézegetés és egyéb tevékenységek alól, mi ne legyünk antiszociálisak és inkább pár perc alatt tegyük rendbe a gépet úgy, hogy az hosszú távon stabilan üzemeljen és túl sok időnk, plusz energiánk se menjen rá.

 

Hirdetés

Böngésző

Szinte biztos, hogy Internet Explorerrel fogunk találkozni, hiszen „a net azon is bejön”. Ezt felejtsük el és telepítsük gyorsan a Chrome-ot. A Google böngészője beépítve adja a flash és a pdf reader pluginokat – két olyan extrát, amire minden felhasználónak nagy szüksége van. Emellett automatikusan frissíti is magát, így nem fog elavulni sem a böngésző. Ha mindezek tetejébe még a Google Syncet is beállítjuk a gépen, illetve a tulaj androidos telefonján, mi leszünk az abszolút hősök.

 

 

Vírusirtás a köbön

Itt két eshetőségre készüljük fel és ezekbe nem tartozik bele a Windows 8 beépített, alapszintű védelme. Az egyik változatban a géppel járt valamilyen vírusirtó, de ez persze már féléve lejárt, ismerősünk (családtagunk) pedig letiltotta a figyelmeztetést, mert zavarta. A másik, hogy két-három ingyenes megoldás is harcol egymással, miközben a kártevők csak nevetnek az alapszintű védelmen.

Ezeket távolítsuk el, tegyünk fel csak egy vírusvédelmet, futtassuk az AdwCleanert, majd telepítsük extraként a Malwarebyte’s Anti-Malware programját.

 

 

Admin/admin

A jelszóválasztásra nagyon odafigyeltek az ismerősök, mert sok rosszat hallottak erről, ezért a Windowsba minden alkalommal 10-15 karakteres jelszóval juthatunk csak be. Ugyanakkor a Wi-Fi nyitott, a router pedig admin/admin-on van. Ezt azonnal állítsuk át, a router admin jelszava legyen 10+1 karakteres, a Wi-Fi-n pedig aktiváljuk a WPA2-t. A jelszavakat írjuk le egy lapra, ezt pedig ragasszuk a router aljára. Ha már itt vagyunk, frissítsük is a router firmware-ét.

 

Távablak

Telefonon keresztül tanácsokat adni a Windows kezelésben egy kezdőnek kb. lehetetlen, ezért inkább telepítsük a Teamviewert, így legközelebb távolról, pár perc alatt rendbe tehetjük a gépet. Érdemes itt beállítani, hogy a Windowszal automatikusan induljon a Teamviewer és mindig ugyanaz a gépnév/jelszó legyen. Ezt saját Teamviewer fiókunkba is vegyük fel, így ha baj van, elég egy kattintás és máris bent vagyunk ismerősünk gépén.

 

Totális mentés

Nem foglal különösebben sok helyet télikabátunkban egy 2,5 colos, USB 3.0-s HDD, ezért egy ilyen mindig legyen nálunk, ha vendégségbe megyünk. Miután rendbe tettük a gépet, készítsünk egy komplett, windowsos biztonsági mentést a teljes tárolóról, így ha beüt a katasztrófa, „véletlenül” törlődik minden második a családi fotó, vissza tudjuk állítani a rendszert abba az állapotba, ahogyan mi legutoljára láttuk.

 

 

Csupán öt egyszerű lépés, és garantáljuk, hogy te leszel a család IT hőse, akinek kijár a tisztelet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.