Hirdetés

Hogyan szokjunk le a közösségi oldalakról?



|

A közösségi hálózatok elsődleges célja az embertársainkkal való kommunikáció, kapcsolat fejlesztése, de sokan képesek túlzásba vinni.

Hirdetés

Jobb esetekben a Facebookon, Twitteren, Tumblrön, Google+-on és hasonló oldalakon való jelenlét nem jelenti az adott emberek személyiségének torzulását, nem válik életük gyökeres részévé, csupán amolyan kiegészítésként szolgál, kikapcsolódásnak, önkifejezésnek használják. Vannak azonban olyanok is, akik már nem érzik, hol a határ, függőkké válnak, rosszul vannak, ha öt percenként nem ellenőrzik a legújabb frissítéseket. Ez legtöbbször a munka rovására megy, a feladatvégrehajtás minősége romlik, nem véletlen, hogy számos munkahelyen le vannak tiltva az említett szolgáltatások. Ezen cikkünkben néhány javaslattal szolgálunk ahhoz, hogy sikerüljön megtartani az egyensúlyt és ne kelljen szembenéznünk a főnök, a családtagok vagy a barátok megrovásával.

Az okostelefon elnémítása

Az informatikai szférában dolgozók számára egyre elengedhetetlenebb az okostelefon megléte, hiszen egy iOS-es, Androidos, Windows Phone 7-es készülék vagy akár egy Blackberry olyan szolgáltatásokat tud nyújtani, amik jelentősen megkönnyítik mindennapi tevékenységeinket. Az okostelefonok segítenek még naprakészebbnek lenni, ahogy érkezik egy emailünk vagy egy értesítésünk, a készülék jelzi ezt, mi pedig gyorsan tudunk reagálni. Ez többnyire hasznos, de olyan értesítések is érkezhetnek, amik számunkra érdektelenek és ha csak pár másodpercre is, de elvonhatják a figyelmünket, ami egyes esetekben komoly kihatással lehet a feladatvégzésünkre. 

Szerencsére ezeket az értesítéseket könnyedén korlátozhatjuk vagy kikapcsolhatjuk, az iOS 5-öt használó iPhone tulajdonosoknak például elegendő megnyitni a Beállítások alkalmazást, azon belül pedig az Értesítések menüpontot, ahol minden egyes alkalmazás viselkedését külön szabhatjuk testre. Androidon kicsit komplikáltabb a helyzet, ott egyenként kell megnyitni minden alkalmazást, majd azok menüjében kutakodni.

A levelesláda személyre szabása

Szinte minden közösségi hálózaton beállíthatjuk, hogy az értesítéseket ne csak telefonunkon vagy az adott hálózat honlapján tekinthessük meg, hanem emailben is megkapjuk. A legidegesítőbb ezek közül valószínűleg a Facebook, a legtöbb beállítási lehetőséggel is itt találkozhatunk. Hogy az email értesítéseket kontrollálhassuk, nyissuk meg a jobb oldali lenyíló menüt, majd kattintsunk a Fiókbeállítások menüpontra. Bal oldalon nyomjunk rá az Értesítésekre, majd alul megjelenik egy lista, ahol kategorizálva láthatjuk, hogy milyen eseményeknél kapunk emaileket. Nyissuk meg a kategóriákat, vegyük ki a pipát azokról a helyekről, ahol nincs rá szükség, majd mentsük el a beállításokat.

A Twitter relatíve kevesebbet zaklat minket emailben, de aki sok követővel rendelkezik és rendszeresen “csiripel”, az gyakran kaphat üzenetet a tevékenységekről. Ezek kikapcsolása szintén nem egy bonyolult folyamat, bejelentkezés után jobb felső legördülő menüből a Settings-t kell választanunk, majd a Notifications-t a bal menüből. Egyből feltűnik, hogy a Facebookkal szemben itt jóval kevesebb, mindössze hat jelölőnégyzet szerepel, ezekből kell eltávolítani a pipát, hogy virtuális postafiókunk megtisztuljon.

Sokan használnak GMailt levelezésük lebonyolítására, közülük pedig ha csak egy kis időre is, de belekóstoltak a Google+ szolgáltatásba. Akik jelenleg is használják, azok a Google bármely oldalán is legyenek, a felső szürke sávban láthatják értesítéseik számát, ami egy idő után igen irritáló lehet. Ezt sajnos hivatalosan nem lehet eltüntetni, az egyetlen megoldás csak a Google Chrome felhasználóknak elérhető, ők ugyanis letölthetik a Hide Google+ Notification nevű kiegészítőt. 

Önkontroll

Bár a leszokáshoz valamelyest közelebb kerültünk az értesítésektől való megszabadulással, tisztulásunk nem lehet teljes, hogyha nem bírjuk megállni a honlapok meglátogatását. Ha a függőség olyan mértékű, hogy egyik percről a másikra nem tudunk leszokni, érdemes megfontolni különféle honlapblokkoló alkalmazások beszerzését. Chrome-hoz létezik például a StayFocusd kiegészítő, ami elérhetetlenné teszi az általunk blokkolni kívánt honlapokat, de beállíthatjuk, hogy naponta néhány percig meglátogathassuk azokat, így az értesítésekről nem maradunk le, de a munkára fordítandó időt sem vesztegetjük el. A Firefox-felhasználók számára a hasonló elven működő Leechblockot ajánljuk, a Mac OS X operációs rendszert használók pedig a SelfControllal tehetnek egy próbát, ami az összes telepített böngésző a blokkolt honlapokhoz való hozzáférését letiltja. Hasonló feladatot lát el a Windows, OS X, iOS és Android operációs renszereken egyaránt használható K9 Web Protection is. Ha ezeken a lépéseken túlvagyunk már csak annyi maradt hátra, hogy tartsuk magunkat az elhatározáshoz és szép lassan megmeneküljünk a virtuális világ rabságából.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.