Hirdetés

A 13 évesek meghalnak a Facebook nélkül



|

Sok 13 éves napi százszor ellenőrzi a Facebookot.

Hirdetés

A CNN #Being13 című tanulmánya arra volt kíváncsi, hogy milyen a 13 évesek kapcsolata a Facebookkal. Az eredmények sokkolóak. 

Hirdetés

Az egyik 13 éves lány, Gia, inkább nem enne egy hétig, csak ne vegyék el a telefonját. Szó szerint úgy érzi olyankor, hogy meg fog halni. Kyla eközben meztelennek és üresnek érzi magát a telefonja nélkül. 

Több mint 200 nyolcadikost vontak be a tanulmányba, és arra jutottak, hogy valóban súlyos függőséget okozott a közösségi média. Az online dolgokkal kapcsolatban ráadásul sok az idegeskedés. Vajon mi történik? Aki épp nincs online, az folyton ellenőrizgetni akarja a dolgokat. 

A tinik 61 százaléka ideges, ha nem nézheti meg, hogy a bejegyzései kapnak-e lájkokat és kommenteket. 36 százalékot idegesít, hogy mit csinálnak a barátai nélküle, 21 százalék pedig attól retteg, hogy mondanak-e róla rossz dolgokat. 

Ez a korcsoport sok idegeskedés mellett keresi a helyét, azonban fennáll a veszélye Marion Underwood gyerekpszichológus szerint, hogy nem a várt lájkok és kommentek adják meg a visszaigazolást, hanem rosszul sülnek el az online dolgok. 

Minél többet lóg valaki a közösségi oldalakon, annál kétségbeesettebb lehet. Sokan napi több mint 100-szor ellenőrzik a feedeket, még tanítás közben is. A barátaik mellett az ellenségeiket is követik, nehogy rosszat mondjanak róluk. 

Az online és a valós életet nem választják külön a gyerekek, de durva káromkodásokkal azért élnek online, főleg szexuális és drogos töltetűekkel. A kutatókat meglepte ennek a magas szintje. 

Az is meglepő volt, hogy amellett, hogy 15 százalékuk hozzájuk nem való (vagyis idősektől érkező) szexuális anyagokat kap, nagyon sokan élnek a bosszúpornó lehetőségével, vagyis olyan meztelen képeket tesznek közzé egymásról, amelyeket korábban maguk között akartak tartani. A pszichológus szerint 13 évesen amúgy sem könnyű egy szakítás, de a bosszúpornó tovább rontja a helyzetet, megalázottságot és szégyent hozva a gyerekek életébe. 

Az eredmények szerint a szülők 94 százaléka alábecsülte, hogy mi történik a közösségi oldalakon. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.