Hirdetés

A Google igazoltan elnyomja a nőket

|

Az IT szektorban dolgozók között továbbra is a fehér férfiak vannak túlsúlyban.

Hirdetés

Általános vélekedés, hogy a technológiai iparban főleg fehér férfiak dolgoznak, a nőkkel pedig gyakran barátságtalanak, ellenségesek. A Google ezzel kapcsolatban vizsgálatot végzett saját alkalmazottai körében, és az adatokat nyilvánosságra hozta a NewsHour számára, ezzel megerősítve sokak aggodalmát.

Hirdetés


Az adatok szerint a vállalat dolgozóinak csupán 30 százaléka nő, vezető pozícióba 21 százalékuk került. Az IT részleg alkalmazottainak mindössze 17 százaléka nő. Ezeket az adatokat korábban még nem hozták nyilvánosságra, ahogyan a technológiai ipar többi résztvevője sem tette meg eddig.

 

 

A vállalat teljes amerikai munkaerejének mindössze 2 százaléka feketebőrű, és 3 százaléka spanyol. Az ázsiaiak 30 százalékát teszik ki a vállalat alkalmazottainak. A gender-szakadék a vállalat technikai alkalmazottjai között a legélesebb. Itt látható az IT munkaerő részletes felbontása – a Google-nél főleg mérnökökről van szó. A nemek közti felbontás globális, a többi adat csak az amerikai részlegre vonatkozik:


Lehetetlen a Google-t összehasonlítani más, hasonló vállalatokkal, mivel nem bocsátottak nyilvánosságra ilyen jellegű adatokat, de az ismert számok máshol még alacsonyabbak.
Laszlo Bock, a Google Humánerőforrás vezetője szerint az adatokat azért kellett kiadni, mert nem lehet ezekkel a problémákkal foglalkozni, amíg nem nyilvánosak, és nincsenek konkrét adatokkal alátámasztva. A bejelentést abban a reményben tették, hogy a jövőben a vállalat még több női és kisebbségi alkalmazottat tudjon toborozni és megtartani. A kérdés egy része érinti az önkénteseket is, és a cég nagy hangsúlyt fektet az oktatásra. A Google blogbejegyzése szerint a nők 18 százaléka szerez számítástechnikai diplomát, míg a feketebőrűek és a spanyolok kevesebb, mint 5 százaléka.


„Mi vagyunk az elsők, akik elismerik, hogy a Google mérföldekre van attól, ahol tartani szeretne – és, hogy a probléma megoldásához teljesen tisztában kell lennünk a probléma súlyával” – írja Bock a bejegyzésben.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.