Hirdetés

A gyerek túljár a szülő eszén



|

A gyermekek negyede olyan dolgokra is használja a világhálót, aminek a szülők nem örülnek.

Hirdetés

A Symantec ismertette legújabb felmérésének eredményeit. A kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy jelentős eltérés van a szülők, illetve az online világban tapasztaltan mozgó gyermekek ismeretei között. A 2007 júniusában végzett felmérés szerint a szülők úgy vélekednek, a gyermekek heti átlagban mintegy hat órát töltenek a világhálón, azonban a gyermekek válaszai azt mutatják, ez valójában csaknem a duplája, 11,4 óra, e mellett a gyermekek majdnem negyede (23 százalék) azt is elmondta, hogy olyan tevékenységeket is folytatnak az interneten, melyeket szüleik nem néznének jó szemmel.

 

A kutatás eredményei szolgáltatták az alapot az első alkalommal megrendezett Norton Connected and Protected Town Hall eseményhez. Az augusztus 2-án, New Yorkban megrendezett Town Hall-on mintegy 75 fiatal és szüleik vettek részt az internet-biztonságról szóló interaktív beszélgetéseken, melyeket Marian Merritt, a Symantec internet-biztonsági szakértője vezetett. A rendezvény célja volt felfedni, hogy az internet, illetve egyéb technológiák milyen szerepet játszanak a gyermekek személyes, iskolai és családi életében, továbbá rávenni a gyermekeket és szüleiket, hogy rendszeresen beszélgessenek az internet-biztonságról, védelemről, illetve a kibertér etikájáról.

 

36615179.jpg

 

Mivel a szülőknek még sokat kell informálódniuk arról, mit is csinálnak gyermekeik az interneten, az internet-biztonság kiemelten fontos téma számukra. A felmérés szerint tízből kilenc szülő aggódik a gyermeke biztonsága miatt az internet használatakor, 76 százalékuk pedig különösképpen félti gyermekét a nem neki való internetes tartalmaktól és kommunikációtól. Ugyanebben a felmérésben a fiatalok az alábbiakról számoltak be:

 

  • A gyermekek 21 százaléka számolt be arról, hogy találkozott már olyan online tartalommal, mely kellemetlenül érintette őket.
  • A gyermekek 19 százaléka volt már részese internetes zaklatásnak vagy csínynek (vagyis olyan üzeneteket, képeket vagy videókat kapott, melyeket ugratás, csíny céljából továbbítottak).
  • A gyermekek 23 százaléka lépett már kapcsolatba idegenekkel a világhálón, 7 százalékuk pedig találkozott is az internetről megismert személyekkel.
  • A gyermekek 20 százaléka örülne, ha a szülők érdeklődőbbek lennének az internet iránt.

 

A szülők nem tudják, gyermekeik mit csinálnak a közösségi oldalakon

 

A rendezvény résztvevőinek fele nyilatkozott úgy, hogy jelen vannak különböző közösségi oldalakon. A Symantec arra a következtetésre jutott, hogy többségük nincs tisztában azzal, milyen következményekkel járhat a személyes információk közzététele az olyan oldalakon, mint a MySpace, a Facebook vagy a Friendster. Egy képzeletbeli közösségi oldal elemzése során a fiatalok arról beszélgettek, mely információkat oszthatnak meg nyilvánosan vagy privát módon, illetve melyeket tanácsos visszatartani.

 

Valós találkozás a világháló ragadozóival

 

A világháló ragadozóiról szóló beszélgetés egyik vezetője a 2007-es Miss America győztese, Lauren Nelson. Nelson személyes tapasztalataiból is tudja, milyen veszélyeket rejthet az internet. Amikor Nelson tizenhárom éves volt, ő és barátnői megadták nevüket, korukat és lakhelyüket egy illetőnek, akiről később kiderült, hogy szexuális ragadozó. Manapság Nelson a Symanteccel és a vállalat Norton Connected and Protected Family kezdeményezésével dolgozik együtt, hogy oktassa a gyermekeket az internet veszélyeiről a Miss America Organization számára folytatott jótékony célú tevékenységének keretein belül.

 

Az ugratás is modern formákat öltött

 

A Symantec rendezvényén résztvevő szülők a cyberbully (kiberszívatás) tevékenységeket a legfőbb veszélyek közé sorolták, többen azonban nem is tudtak arról, hogy a gyermekek körében szokásos ugratás is modern formákat öltött.

 

 

A szülők ellátogathatnak a Norton Family Resource Center oldalára, ahol hatékony tippeket találhatnak arra, hogyan garantálhatják gyermekeik biztonságát az interneten, és miként élénkíthetik a kommunikációt velük az online tevékenységekről. Az oldalon e mellett további információt találhatnak a Norton Connected and Protected Family kezdeményezésről. A felhasználók ugyanitt kérhetik az ingyenes Family Online Safety ismertetőt is, amely átfogó kiadvány praktikus tippekkel, megoldásokkal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.