Hirdetés

A közösség egyre inkább beszól a politikusoknak



|

Az internet adta lehetőségek eddig soha nem látott fegyvereket adnak a "nép" kezébe és a crowdsourcing lényege és potenciálja pont ebben rejlik.

Hirdetés

A crowdsourcing szó nem mást takar mint a közösségi ötletbörzéket. Ezeknek a kiaknázásában rejlik a jövő, hiszen egy ilyen fórumon rengeteg nézet ütközéséből létrejöhet egy olyan kompromisszumos megoldás, amit esetlegesen a törvényhozók nem vennének figyelembe. Ezt a jelenséget a különböző cégek már rég óta kihasználják marketing célokra. Lényegében ez a platform politikai célokra használva nagy mértékben előre mutathat, hiszen így egy virtuális aréna keretei között feszülnének egymásnak az ellentétek. Ki tudja még talán megoldást is kaphatnánk olyan problémákra, amikre valamiért eddig nem találtunk.


Hisz napjainkban a politikusok, államfők, vallási vezetők is mind-mind kommunikálnak követőikkel a média eszközeit - főként az internet- segítségül hívva. Így még közvetlenebb a befolyásuk, hisz az információ sokkal gyorsabban jut el azokhoz, akiknek szánják. Éppen ezért jelenthetjük ki, hogy Barack Obama 2011-es első elnökségi kérdésekkel foglalkozó tweet-je pont akkora jelentőséggel bírt mint Calvin Coolidge 1923-as első elnöki rádióüzenete vagy mint Kennedy és Nixon 1960-as televíziós elnöki vitája. Korábban az emberek soha nem kerülhettek ilyen közelségbe az elnök személyéhez (leszámítva a kampánykor esedékes kézfogásokat).

popvox
popvox


Egy újabb fontos lépés volt mikor beiktatása után elindította a "We the People" névre keresztelt oldalt, ami nem más, mint egy online petíciók indítására specifikált honlap. Az elnök ígérete szerint minden, 30 nap alatt legalább 5000 aláírást elérő kezdeményezést megvitatnak majd. Azonban korántsem számítottak akkora érdeklődésre mint amit tapasztaltak. A látogatottság napról napra ugrásszerűen nőtt és ezáltal a tárgyalásra bocsátandó törvények is megszaporodtak. Ezért 25000-re emelték a szükséges szignó-számot. De végezetül szépen lassan felkúszott százezerre, köszönhetően az internetes trollok ígéretes munkájának.
Az emelés kiváltó oka főként az volt hogy egy hónap alatt harmincezernél is több aláírás gyűlt össze arra, hogy az amerikai kormány építse meg a Star Wars-os Halálcsillagot. Az építkezés szükségességét azzal indokolják a kezdeményezők, hogy az űrlézerre igenis szüksége lehet az országnak az esetleges őket érő támadások visszaverésére. A kormány emberei is jót derültek a kiáltványon és közölték:

death star saturn moon
death star saturn moon


"A szakhatóság nem támogatja bolygók felrobbantását" továbbá hogy a gazdasági keret óriási méretű nyirbálása kellene ahhoz, hogy ez a projekt megvalósulhasson, ezért elvetették ezt az ötletet. A lényeg azonban abban rejlik, hogy akármennyire is poénnak szánta valaki ezt az egészet, még így is eljutott az illetékes szervekhez, és azért ez már siker.
Természetesen nem csak ilyen jellegű kérdésekben várnak az amerikaiak első emberüktől választ gyűlnek a szignók többek között a lőfegyverek birtoklásának szigorúbb korlátozása és a melegek házasságának engedélyezése mellett is melyekre már maga az elnök is reagált.
A PopVox - vagyis a nép hangja- szintén amerikai találmány csak nem a kormány üzemeltetésében. Az oldal a kongresszushoz kívánja eljuttatni az emberek kívánságait, javaslatait. A Demokraták előző évben integrálták a szolgáltatást, mely a képviselőknek közvetlenül küldi a visszajelzéseket.

Dear Mr President Obama
Dear Mr President Obama


Az NPR-nél (National Public Radio) a hallgatók az elnöknek címzett írásait jelentették meg a médiában a "Dear Mr. President" projekt keretében. Ezt a hétfői beiktatás napjára időzítették, mintegy tanácsként a hétköznapi emberektől a második periódusra. Az internetes adást követők képeket töltöttek fel magukról, melyeken táblákra írva emlékeztették Obamát mit is várnak tőle.
A világ különböző területein terjednek az "amerikai modell" regionalizált változatai, ezt térségenként eltérő módon oldják meg. Finnországban tavaly óta használják az úgy nevezett "Open Ministry"-t a törvények elfogadtatásához. Ezen az oldalon akik szeretnének beleszólhatnak a törvények létrehozásába, és itt biztosan eljut a vélemény az illetékesekhez.
A közösségi oldalak csatornáit is előszeretettel használják a világ vezetői, ám ugyanígy munkálkodnak a "kisemberek" is tüntetések kirobbantására, csődületek létrehozására, hisz egy internetes "forrongás" kirobbantásához elég néhány rossz szó egy nem odaillő helyen.
Mindezek ellenére - vagy épp ezért - a közmédia ilyen alakulása így egy igazi utópiához vezethetné az emberiséget, ahol ténylegesen megvalósult demokráciában, szóhoz jutna az akinek véleménye van.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.