Hirdetés

Aggályos Facebook arcfelismerés



|

A Sophos szerint nem tisztességes, hogy a közösségi oldal automatikusan személyekkel címkézné a feltöltött képeket.

Hirdetés

A tegnapi napon a Facebook a hivatalos blogjában bejelentette, hogy egy új megoldással gazdagítja szolgáltatását a legtöbb országban - így tapasztalatunk alapján Magyarországon is - , amely képes automatikusan felismerni a feltöltött képeken lévő személyeket, és a felhasználó beleegyezésével felcímkézni a fotón lévő ismerősöket. A közösségi oldal ezzel párhuzamosan minden felhasználójánál automatikusan engedélyezte, hogy mások fotóinál ilyen módon címkézhetőek legyenek, amely kapcsán komoly adatvédelmi aggályok merülhetnek fel.

 

 



Graham Cluley, a Sophos IT-biztonsági cég vezető technológiai tanácsadója szerint a lépés ugyanis nem túl etikus. "Nos, érdemes most megnézni a Facebook biztonsági beállításait, ahol több felhasználó visszajelzései alapján a mások által történő címkézést automatikusan engedélyezték az elmúlt napokban a profilok gazdáinak a figyelmeztetése nélkül" - írja a Sophos szakembere, aki szerint habár a Facebook magától nem címkéz senkit, csak a barátok, ettől függetlenül aggályos az, hogy a közösségi oldalon alapesetben nem szólhatunk bele, hogy ki jelöl meg minket egy képen.

"A funkciók bevezetésénél egyértelműbben kell kommunikálnunk az újdonságokat, amint azok elérhetővé válnak" - olvasható a Reuters-nek írt Facebook közleményben. A közösségi oldal elmondása szerint az arcfelismerés egyébként csak az újonnan feltöltött képeknél fog aktivizálódni.

 

 

 



Hogyan tiltsuk le a mások általi címkézést?

- A Facebook oldalunkon a Profilom gombon belül (Account) kattintsunk az adatvédelmi beállításokra (Privacy Settings)

- A megjelenő oldalon a táblázat alján válasszuk ki a testreszabást (Customize settings)

- Majd a mások megosztásai (Things others share) résznél klikkeljünk a Rólam készült fotók jelzése az ismerőseimnek (Suggest photos of me to friend) mellett a beállítások módosítására (Edit Settings)

- Végül tiltsuk le, hogy mások címkézhessenek minket - kikapcsolva (disable)

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.