Hirdetés

Elpusztul ma a Facebook?



|

Nem. Vélhetően egy tinédzser srác fenyegetőzött az elpusztításával. Az Anonymous azonban nem lesz tétlen.

Hirdetés

Az Anonymous ma végzetes csapást mérhet a Facebookra. Legalábbis ha hiszünk egy korábban napvilágot látott levelüknek, amelyben november 5-ét nevezték meg a támadás napjaként. "A Facebook információt ad el a kormányzati ügynökségeknek, és alattomosan a biztonsági cégeknek is hozzáférést enged az adataihoz, hogy azok világszerte kémkedhessenek az emberek után. Néhány úgynevezett fehér kalapos IT-biztonsági cég együttműködik olyan autoriter hatalmakkal, mint Egyiptom és Szíria" - írta a hacker csapat egy korábbi közleményében.

 

 



A hadüzenetet már első blikkre sem lehetett komolyan venni, hiszen eddig az Anyonymous az adatok eltulajdonításával és szolgáltatások megbénításával szerzett hírnevet, egy konkrét weboldalt eddig nem pusztítottak el, ami nem csoda, hiszen igazából nem is lehet. Még ha törlik is annak az egész programkódját, az üzemeltető egy backupból akkor is könnyedén vissza tudja állítani azt. Másrészt nehéz hinni egy olyan fenyegetésnek, amely előre megállapítja a támadás időpontját. A betörő sem szól előre, hogy mikor fog érkezni.

Pár nappal később egyértelművé vált, hogy valóban egy hamis fenyegetésről van szó, mivel a banda világossá tette, hogy csupán egy magánakcióról van szó. "Teljes mértékben megtagadjuk a Facebook-hadműveletet...a felhasználókért küzdünk és nem ellenük. Kérjük senki se háborgassa a magánemberek privát életét" - írták üzenetükben.

A Pastebin oldalán tegnap nyilvánosságra hozott közleményükben ráadásul már be is azonosították a renitens tagjukat, akit azonnal megbüntettek, nyilvánosságra hozva az adatait. "Egy eltévedt dilinyós fickó, Anthony (családnevét nem kívánjuk leírni) az Egyesült Államokbeli Ohióból úgy döntött, hogy feljogosítja magát egy csíntevésre, és létrehoz egy képzeletbeli Facebook-hadműveletet, amit úgy tüntetett fel, mintha az egy legitim Anonymous hadüzenete lenne" - írja a hacker-banda, amely renitens tagját több esetben is próbálta leállítani. Nem sikerült, így úgy döntöttek, hogy nyilvánosságra hozzák a tag telefonszámát, címét és más személyes információit. "Hívjátok fel ezt a zsepi szomorítót, és mondjátok el neki, hogy milyen szemétre való" - teszik hozzá. A CNET egyébként fel is hívta a fent megadott telefonszámot, amit egy idősebb nő vett fel, aki provokációnak nevezte az esetet. Vélhetően a fia lehet az, akit az Anonymous megnevezett.

 

 

 



Ettől függetlenül az Anonyomous a mai napon vélhetően nem lesz tétlen, mivel az angolszász világban november 5-én ünneplik Guy Fakwes napját. Azon személyét, aki 1605-ben megpróbálta felrobbantani a brit parlamentet. Fakwes később a mozivásznon a "V, mint vendetta" című filmen keresztül elevenedett meg, amelyben a radikális forradalmárokat Anonymousnak nevezték. A banda mind a nevét, mind a jelképét a filmből vette.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.