Hirdetés

Facebook - Adatvédelmi dilemma



|

Sokféle megalapozatlan pletyka terjed mostanában a Facebook közösségi portállal kapcsolatban. A hírek többsége csupán arra hivatott, hogy riogassa a jónépet, mégis óriási propagandát kreál az oldalnak.

Hirdetés

Ennek eredményeképpen nem meglepő, hogy az „arckönyv" népszerűsége napról napra megállíthatatlanul növekszik. Ebből kifolyólag jogos a feltételezés, hogy kis hazánkban is sokakat érintenek a magánszféránk megóvásával kapcsolatos tájékoztatók.

 

 

Manapság már - a dadogás elfogadásától kezdve a háztáji állatokon át a planetáris tudatig - szinte mindennek van világnapja. Miért ne lenne az adatvédelemnek is? Bizony, hogy van, mégpedig épp most tartották meg, január 28-án. Ennek fényében vizsgáljuk meg a Facebook-használat árnyoldalait. Az egyik legfontosabb probléma, hogy az általunk kiközölt személyes információk illetéktelen kezekbe kerülhetnek, mégpedig a tudomásunk nélkül.

Ezt példázza az a bejegyzés is, ami a fejlesztői blogon, a napokban látott napvilágot. A rövid közlés szerint a profilunkon közé tett elérhetőségünket a jövőben az alkalmazások készítőinek rendelkezésére bocsájtják. Ez persze nem azt jelenti, hogy automatikusan vissza is élnek majd a címünkkel vagy a telefonszámunkkal. Elsődleges cél, hogy az applikációk hatékonyabban beépülhessenek a "fészbúk" rendszerébe. Ennek ellenére muszáj szem előtt tartanunk, hogy könnyen válhatunk csalás áldozatává, mielőtt a Facebook karbantartói törölnének egy kártékony app-ot. Természetesen a csapat hyperűr- sebességgel reagált eddig is mindenfajta bejelentésre, de tisztában van ennek a még folyamatban lévő lehetőségnek a hibaforrásaival. Éppen ezért a szükséges módosításokig, ideiglenesen felfüggesztették ezt az ellentmondásos üzleti tervet.

Ami számunkra viszont leszűrhető tanulság, hogy korlátoznunk kell a user oldalunk védelmi beállításait, vagy még egyszerűbb, ha egyáltalán nem tesszük elérhetővé a privát adatainkat. A felhasználók száma a becslések szerint már túllépett az 500millión, tehát ez az a „szűk" keresztmetszet, melyen belül nevünket, barátaink nevét, nemünket, csinos profil fotónkat és tartózkodási helyünket nem titkolhatjuk el, semmilyen körülmények között. Ha valamit nem szeretnénk publikálni a „nagyközönség" előtt, akkor lehetőségünk van szigorítani mások hozzáférését. Következzen néhány tipp arra, hogyan tehetjük biztonságossá életünket a Facebook éterében.

 

1. A fő oldalon kattintsunk a baloldalon található „Adatlapom szerkesztése" menüre, ezután pedig az „Elérhetőségek" fülre. Itt célszerű kitörölnünk címünket és telefonszámunkat. Amennyiben ezt valamilyen oknál fogva mégis szükségszerű rögzítenünk, akkor a 2. pontban leírtakat kövessük.

 

 

2. A jobb felső sarokban található „Profilom"-ra kattintva válasszuk ki az „Adatvédelmi beállítások"-at. Ezen belül válasszuk az „Egyedi beállítások"-at és szintén az „Elérhetőségek" rovatot. Itt pontról pontra egyénileg megadhatjuk, hogy pl. az e-mail címünket csak mi láthassuk és rajtunk kívül senki más. Esetleg letilthatjuk a láthatóságot egyes ismerősök előtt, illetve rendelkezésére bocsájthatjuk az általunk megadott személyeknek. Ehhez csupán a gördítősáv „Testreszabás" funkcióját kell kiválasztanunk.

 

 

A lényeg, hogy mindenkinek alanyi joga eldönteni, hogy mit akar magáról elárulni és ezt kivel osztja meg. Legyetek óvatosak, biztonságos fészelést kívánunk mindenkinek!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.