Hirdetés

Filmes mítoszok, amelyek valósággá váltak



|

Néhány éve még csak a tévék képernyőjén megtörténő technológiai bravúrok vagy épp összeesküvés-elméletek mára teljesen természetesnek tűnnek.

Hirdetés

Néhány éve még csak nevettünk a Hollywood-i producerek és forgatókönyvírók elsőre felfoghatatlan képzelőerején, amikor olyan technológiai megoldásokkal, biztonságtechnikai rendszerekkel és azok feltörésével találkozunk, amelyekről nem gondoltuk volna, hogy valaha is bekövetkeznek. Ez csak a tévében lehetséges - gondolták páran, de ma már tudjuk, hogy ennél nagyobbat nem is tévedhettünk volna.

 

Hirdetés

A kormány mindenkit megfigyel

Az egyik legrégebbi filmes összeesküvés-elmélet szerint a nagy testvér mindent lát és hall. Ha a film főhősének valamilyen információra van szükséges, csak rácsatlakozik a hálózatra, ahol valós időben korlátlan mennyiségű információt érhet el bárhol, bárkiről. Lehallgathatja, követheti a bűnözőket. Az NSA botrány óta tudjuk, hogy a titkosszolgálat valóban szinte minden telefonhívást és emailt rögzít, hatalmas adatbázisokban tárolva az életünk minden apró mozzanatát. Nem gondoltuk volna, pedig elég 2007-ben már a The Simpsons filmben is megjósolták.

 

 

Helymeghatározás élőben

A háromszögelés mint helymeghatározási forma szinte mindenki számára ismert: három adótorony által mért jelerősségből meghatározhatjuk egy mobiltelefon helyzetét. Az amerikai kormány ennél is tovább ment: mini adótornyokat szereltek kis repülőgépekre, amelyekkel fogni tudták a mobil és az adótorony közti jelet, ezzel még pontosabban leszűkíthették a területet.

 

 

Webkamera-eltérítés

Manapság egyre többen használnak webkamerát, egy állandóan működő kütyü azonban veszélyes is lehet, hiszen ha átveszik felette az uralmat, akkor az egész életünket élesben követhetik. Az ilyen hackek egyáltalán nem újkeletűek, egy hatalmas közösség épült a RAT (Remote Access Tool) nevű szoftver köré, akik mind arra szakosodtak, hogy webkamerákon keresztül figyeljenek meg másokat.

 

 

Közlekedési lámpák

Számos filmben volt már példa arra, hogy egy zsúfolt városban zajló autós üldözésnél a háttérből segítő hacker zöldhullámot csinál a menekülő főszereplőnek, miközben az őket üldözőre folyamatosan ráengedi a forgalmat. Vagy épp ellenkezőleg, a bűnözők kapcsolnak minden lámpát zöldre, ezzel hatalmas káoszt okozva a városban. Több kutatás is bizonyította, hogy a közlekedési lámpák gyakran nyilvános Wi-Fi hálózatokhoz kapcsolódnak, és általában a jelszavak terén sem kell az admin / admin-nál továbbmennie azoknak, akik kicsit bele akarnak piszkálni a rendszerbe.

 

 

Biztonsági kamerák és rendszerek

Számos filmben volt rá példa, hogy mielőtt a főszereplők betörnek egy helyre, a biztonsági kamerákon keresztül felmérik a terepet, majd kikapcsolják a védvonalakat és egyszerűen besétálnak. A valóságban az a helyzet, hogy a legtöbb IP kamera borzalmas védelmi rendszerrel rendelkezik, így azok feltörése gyerekjáték. A biztonsági rendszerek általában mindent nagyon jól védenek, kivéve saját magukat, így ezeket is egyszerűbb feltörni mint kijátszani.

 

 

Feltört bankautomaták

Ha valakinek pénzre van szüksége, sokkal egyszerűbb (és látványosabb) feltörni egy ATM-et, mint kirabolni valakit. Bár a valóságban nem repülnek kifelé a bankjegyek az automatából mint a filmeken, de az elmúlt hónapok során több ilyen lopás is megvalósult. Volt, hogy a tolvajok lemásolták valaki bankkártyáját, de olyan is előfordult, hogy közvetlenül az automata szoftvere ellen intéztek támadást, sokszor sikerrel.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.