Hirdetés

Folytatódik a kínai cenzúra



|

A Google News és a YouTube az áldozat.

Hirdetés

Március 10-én kezdődtek a tüntetések Tibetben az 1959-es, kínai uralom elleni felkelés évfordulóján. A tüntetésből zavargások lettek, melyekben a száműzetésben élő tibeti kormány szerint már közel 80-an életüket veszítették.

 

Kína szerint a Dalai láma a felelős mindenért, hivatalos álláspont 13 polgári áldozatról beszél, megemlítve, hogy a rendőrség és a biztonsági erők is elszenvedtek veszteségeket. A Dalai láma tagadta, hogy bármi köze lenne a zavargásokhoz, közleménye szerint hatalmán kívül áll, hogy ezeknek véget vessen.

 

A kínaiak számára nem ismeretlen gyakorlat az internet-cenzúra, így szinte számítani lehetett rá, hogy a YouTube-ot blokkolni fogják, miután egy felhasználó (Amdo2007) békés tüntetőket ábrázoló videót tett fel az oldalra. Ehhez később olyan felvételek is társultak, amelyek rendőrökkel harcoló tüntetőket, vagy utcán heverő testeket ábrázoltak, a kínai kormány pedig lépett: blokkolta a hozzáférést a videomegosztó oldalhoz a Google News-zal együtt.

 

A kínai média szokás szerint nem túl bőbeszédű, felvételeiken is csak a tüntetők erőszakosságát ábrázolják, a külföldiek pedig gyakorlatilag ki vannak tiltva a térségből a CNN tudósítása szerint.

 

Közel nyolc évvel ezelőtt nyerte el a kínai állam a 2008-as Olimpia rendezésének jogát, ezt részben azzal is magyarázták, hogy így sokkal nagyobb figyelem irányul majd a távol-keleti óriásra, így valószínűleg jobban tiszteletben fogják tartani az emberi jogokat, illetve a sajtószabadságra távolról emlékeztető kezdeményezéseknek lehetünk majd tanúi.

 

Nem jött be.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.