Hirdetés

Globális támadás indult a VPN ellen



|

A MasterCard, PayPal és VISA nem hajlandóak fizetési lehetőséget nyújtani a szolgáltatók számára.

Hirdetés

Enyhén szólva is erős beszámolóval állt elő tegnap a TorrentFreak, ugyanis a portál számos forrásból megerősített értesülései szerint a MasterCard, PayPal és VISA párhuzamosan életbe léptettek egy új szabályozást, amely értelmében effektíve mostantól nem hajlandóak többé a VPN-szolgáltatók számára internetes fizetési platformot biztosítani. Ez annyit tesz, hogy az ügyfelek nem tudnak bankkártyával előfizetni ezen típusú szolgáltatásokra.


A technológiáról legfeljebb említés szintjén hallottak számára a VPN (Virtual Private Network) lényege, hogy egy ilyenre előfizetve (és a kapcsolatot nyilván beállítva) az interneten való kommunikáció során látszólag nem a netszolgáltató által kapott IP-címmel kommunikál a számítógép, hanem a VPN-szolgáltató által kiosztottéval.


A VPN beindulásakor a számítógép egy titkosított kommunikációs csatornát hoz létre a VPN-szolgáltató szerverével, ezen keresztül folyik az összes adatforgalom: tehát ha meglátogatunk egy weboldalt, akkor nem a számítógép „valódi” IP-je fog látszani, hanem a szolgáltató által kiosztotté. Éppen emiatt alapesetben legfeljebb kormányszervek deríthetik ki a VPN mögé bújt felhasználó valódi IP-jét (amely pedig elvezethet a hús-vér személyhez), ha képesek egy végzéssel kikényszeríteni a szolgáltatóból a vonatkozó adatok kiadását.


A szolgáltatást nem csak bűnözők használják, például az erősen cenzúrázott internettel megáldott országokban kizárólag ezzel lehet kijátszani a mesterséges korlátokat, de a szimplán anonimitásra vágyók is csak VPN-nel tudják megóvni a privát szférájukat az interneten.


Az egész ügy pikantériája természetesen a hetek óta tomboló NSA-botrány: még ha a kormányszervek képesek is „lehallgatni” a nyers adatforgalmat, a VPN akkor is könnyedén lehetetlenné teheti a célszemélyek beazonosítását. A másik érdekesség, hogy számos komoly VPN-szolgáltatónál BitCoinnal is lehet fizetni, így a hirtelen változás nem lesz képes megakadályozni a fizetős megoldások működését, sőt: minden eddiginél anonimabbá teszi azokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.