Hirdetés

Gondoljuk újra, mit is jelent az, hogy PC

|

Szerinted mi a PC? Csak az asztali dobozok? Minden, amin Windows fut? Csak az, amihez fixen billentyűzet kapcsolódik? Még a profik sem tudnak ebben megegyezni.

Hirdetés

A PC, vagyis személyi számítógép még mindig sokaknak a klasszikus, x86-os PC-t jelenti – itt az ideje újragondolni, mi is ma egy Personal Computer. Pedig ha úgy fogjuk fel, hogy a kifejezés arra az eszközre illik, amely digitális, személyi, központi egység számolja ki a felhasználó által adott parancsokat és olyan feladatokra használható, melyekre egy átlagos felhasználónak szüksége lehet, akkor hirtelen nagyon sok mindenre ráillik a „PC” kifejezés. De legyünk szigorúbbak és próbáljuk valahol meghúzni a határt. Ez még a piackutatóknak sem megy.

 

Hirdetés

Windows=PC?

A 2014-es évet már lehet csócsálni, hogy milyen termék és cég hogyan teljesített. Ilyenkor rengeteg felmérés lát napvilágot, amely „valós adatokon alapszik”. Nos, ez pontosan így is van, csak éppen ott a bökkenő, amikor a kategóriákat minden piackutató cég máshogy értelmezi. A tavalyi év utolsó negyedében a Gartner állítása szerint 1%-kal nőtt a PC eladások száma, ugyanakkor az IDC azt állítja, hogy a valós adatok szerint épp, hogy 2,3%-kal csökkent. Az eltérés a PC megítélése miatt van, és sajnos azt kell, hogy mondjuk, egyik cég értelmezésével sem értünk egyet.

 

 
Hirdetés

Az alapok legalább stabilak: a Windowst vagy OS X-et futtató gépek mind PC-nek minősülnek (ugye, kedves Apple-tulajdonosok?). Ugyanakkor a Windows ma már nem csupán klasszikus asztali vagy notebook PC-ken fut. Ott vannak például a hibrid gépek, ahol a billentyűzetet egyszerűen ledobhatjuk és máris egy tabletünk van. Nos, az IDC szerint az ilyen gépek nem számítanak PC-nek, még akkor sem, ha azokon teljes értékű Windows 8.1 fut (nem RT változat) és a billentyűzet keményfedeles, nem csupán tokba épített érintős tasztatúra. Például ezek alapján a Microsoft Surface 3 Pro vagy a HP Split X2 sem PC-k, ellenben a Lenovo Yoga 3 Pro (amely forgatható, kicsavarható, de a billentyűzet nem szedhető le) PC-nek számít. Cserébe az IDC a Chrome OS-t is a PC-csoportba sorolja, vagyis az összes Chromebook eladás is javítja a PC mutatóit.

 

 

A Gartner a Chrome OS-sel felvértezett gépeket nem tekinti PC-knek, ugyanakkor a Windows 8.1-es tabletek PC-nek számítanak.

Hirdetés

 

Forma vs oprendszer

További közös vonás a két felmérés között, hogy sem az Androidot, sem pedig az iOS-t nem tekintik teljes értékű operációs rendszernek ahhoz, hogy egy lapon említsék a PC-s oprendszerekkel. A két piackutató elmondása itt egybecseng, vagyis ezek az operációs rendszerek kifejezetten tartalom fogyasztásra alkalmasak, produktivitásra, többablakos használatra csak nagyon limitáltan, ezért nem tekinthetők PC-nek. A csoportosításokból látszik, hogy a mérések közti eltérés felfogás- és értelmezésbeli háttere van, és szerintünk egyik sem helyes. Ha a „PC” szót szigorúan vesszük, a tabletek és még a mobiltelefonok is PC-nek számítanak, hiszen rengeteg mindenre alkalmasak, ami megkönnyíti a felhasználó életét.

 

 

„PC” a PC World szerint

Hirdetés

De legyünk szigorúak és alkossunk saját csoportosítást. Használjuk, mondjuk a PC meghatározásához a formátum és a szoftver együttesét, így okostelefon minden olyan készülék, amely bővíthető, multifunkciós OS-t futtat és alapvetően telefonálásra találták ki, viszont operációs rendszertől függetlenül minden tablet, amely 7 col felett van, legyen PC, hiszen ha korlátozottan is, de minden feladatot elvégezhetünk vele akár érintőképernyővel, akár külön billentyűzetet és egeret csatlakoztatva. Ebben az iOS, az Android és a Windows is beletartozik (igen, az RT is). A PC kifejezés innentől indulva minden hibrid, 2-az-1-ben és hagyományos számítógépre igaz, legyen az mobil, asztali, miniatűr, vagy éppen óriási és nagyon erős munkaállomás. Az operációs rendszer itt már lehet Linux, Chrome OS vagy Windows.

 

 

Ha ezt a csoportosítást nézzük, vajon hogy áll a PC szénája? Szerintünk még korai lenne temetni, elég, ha csak időnként átgondoljuk, mit is jelent a „PC” kifejezés.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.