Hirdetés

Gondoljuk újra, mit is jelent az, hogy PC

|

Szerinted mi a PC? Csak az asztali dobozok? Minden, amin Windows fut? Csak az, amihez fixen billentyűzet kapcsolódik? Még a profik sem tudnak ebben megegyezni.

Hirdetés

A PC, vagyis személyi számítógép még mindig sokaknak a klasszikus, x86-os PC-t jelenti – itt az ideje újragondolni, mi is ma egy Personal Computer. Pedig ha úgy fogjuk fel, hogy a kifejezés arra az eszközre illik, amely digitális, személyi, központi egység számolja ki a felhasználó által adott parancsokat és olyan feladatokra használható, melyekre egy átlagos felhasználónak szüksége lehet, akkor hirtelen nagyon sok mindenre ráillik a „PC” kifejezés. De legyünk szigorúbbak és próbáljuk valahol meghúzni a határt. Ez még a piackutatóknak sem megy.

 

Windows=PC?

A 2014-es évet már lehet csócsálni, hogy milyen termék és cég hogyan teljesített. Ilyenkor rengeteg felmérés lát napvilágot, amely „valós adatokon alapszik”. Nos, ez pontosan így is van, csak éppen ott a bökkenő, amikor a kategóriákat minden piackutató cég máshogy értelmezi. A tavalyi év utolsó negyedében a Gartner állítása szerint 1%-kal nőtt a PC eladások száma, ugyanakkor az IDC azt állítja, hogy a valós adatok szerint épp, hogy 2,3%-kal csökkent. Az eltérés a PC megítélése miatt van, és sajnos azt kell, hogy mondjuk, egyik cég értelmezésével sem értünk egyet.

Hirdetés

 

 

Az alapok legalább stabilak: a Windowst vagy OS X-et futtató gépek mind PC-nek minősülnek (ugye, kedves Apple-tulajdonosok?). Ugyanakkor a Windows ma már nem csupán klasszikus asztali vagy notebook PC-ken fut. Ott vannak például a hibrid gépek, ahol a billentyűzetet egyszerűen ledobhatjuk és máris egy tabletünk van. Nos, az IDC szerint az ilyen gépek nem számítanak PC-nek, még akkor sem, ha azokon teljes értékű Windows 8.1 fut (nem RT változat) és a billentyűzet keményfedeles, nem csupán tokba épített érintős tasztatúra. Például ezek alapján a Microsoft Surface 3 Pro vagy a HP Split X2 sem PC-k, ellenben a Lenovo Yoga 3 Pro (amely forgatható, kicsavarható, de a billentyűzet nem szedhető le) PC-nek számít. Cserébe az IDC a Chrome OS-t is a PC-csoportba sorolja, vagyis az összes Chromebook eladás is javítja a PC mutatóit.

 

 

A Gartner a Chrome OS-sel felvértezett gépeket nem tekinti PC-knek, ugyanakkor a Windows 8.1-es tabletek PC-nek számítanak.

Hirdetés

 

Forma vs oprendszer

További közös vonás a két felmérés között, hogy sem az Androidot, sem pedig az iOS-t nem tekintik teljes értékű operációs rendszernek ahhoz, hogy egy lapon említsék a PC-s oprendszerekkel. A két piackutató elmondása itt egybecseng, vagyis ezek az operációs rendszerek kifejezetten tartalom fogyasztásra alkalmasak, produktivitásra, többablakos használatra csak nagyon limitáltan, ezért nem tekinthetők PC-nek. A csoportosításokból látszik, hogy a mérések közti eltérés felfogás- és értelmezésbeli háttere van, és szerintünk egyik sem helyes. Ha a „PC” szót szigorúan vesszük, a tabletek és még a mobiltelefonok is PC-nek számítanak, hiszen rengeteg mindenre alkalmasak, ami megkönnyíti a felhasználó életét.

 

 

„PC” a PC World szerint

De legyünk szigorúak és alkossunk saját csoportosítást. Használjuk, mondjuk a PC meghatározásához a formátum és a szoftver együttesét, így okostelefon minden olyan készülék, amely bővíthető, multifunkciós OS-t futtat és alapvetően telefonálásra találták ki, viszont operációs rendszertől függetlenül minden tablet, amely 7 col felett van, legyen PC, hiszen ha korlátozottan is, de minden feladatot elvégezhetünk vele akár érintőképernyővel, akár külön billentyűzetet és egeret csatlakoztatva. Ebben az iOS, az Android és a Windows is beletartozik (igen, az RT is). A PC kifejezés innentől indulva minden hibrid, 2-az-1-ben és hagyományos számítógépre igaz, legyen az mobil, asztali, miniatűr, vagy éppen óriási és nagyon erős munkaállomás. Az operációs rendszer itt már lehet Linux, Chrome OS vagy Windows.

Hirdetés

 

 

Ha ezt a csoportosítást nézzük, vajon hogy áll a PC szénája? Szerintünk még korai lenne temetni, elég, ha csak időnként átgondoljuk, mit is jelent a „PC” kifejezés.

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.