Hirdetés

Google-verő lehet a Facebook Graph



|

Egyből kiderülnek barátaink fejlövései, akár társkeresésre is jó a Graph. Jócskán befűthet a Google-nak a személyi hálón alapuló kereső.

Hirdetés

Az engine a Microsoft közreműködésével készült és a Bing szolgáltatja az alapot - vagyis az ő találatai is felbukkanhatnak. A motor szíve tulajdonképpen a regisztrált userek közötti kapcsolódási pontokat tartja számon, melyeket virtuálisan "összeköt" és így kapjuk a nevű Gráf-ot. Funkciója nem más, mint hogy a legnagyobb közösségi oldalon minden eddiginél gyorsabb és hatékonyabb kulcsszavas keresést biztosít számunkra.


De hogy ez miért is jó nekünk? Hiszen az egyszerű felhasználó eddig is nagyon jól elvolt a "rákeresek egy emberre, megnézem az adatlapját, ott a képeit és így tovább" módszerrel. Most annyival fejlődtünk, hogy egy ilyen kereséshez nem kell körülményesen oldalról oldalra lépegetni, egy egyszerű kulcsszavas szűréssel meg is kapjuk a megtekinteni kívánt elemeket.

facebook graph
facebook graph


Felmerül a kérdés, miszerint fenyegetést jelenthet e a Graph a keresésben etalonként nyilvántartott Google-ra? A válsz igen, azért, mert sokkal de sokkal személyesebb. Szeretnénk egy új cipőt venni és érdekel az ismerőseim véleménye? Meghallgatnék egy új esetleg általam még nem ismert együttest? Elmennék egy étterembe, de még nem tudom hová? Ebben mind segítségünkre lehet ezentúl a Facebook, hiszen szimplán kilistáztathatjuk vele barátaink kedvenc üzleteit, márkáit, előadóit, sőt még kedvenc éttermeiket is. Egy biciklitúra szervezésekor elég a kerékpáros ismerőseinknek listájára kiküldeni a meghívókat, így a többiek üzeneteit ezzel nem szemeteljük tele.


A keddi bemutatón Zuckerberg is prezentálta mire jó még legújabb fejlesztésük és kilistáztatta az ismerősei ismerőseinek egy adott városban élő egyedülálló férfi ismerőseit. Hát igen, innentől kezdve a hölgyek/urak dolga igen csak egyszerűvé válik, miután megvan az adott lista már csak a közös ismerősünk közreműködése szükséges egy esetleges találkozás létrejöttéhez, és így lassan elérkezünk az online társkeresők egy új generációjához is.


Jelenleg gőzerőkkel folynak a fejlesztések, bétatesztként egy százezer fős "maroknyi" amerikai felhasználó kapott hozzáférést a szolgáltatáshoz, ami kezdéshez és esetleges hibák előhozásához éppen elég – bár ezek az éles rendszerben a milliárd felhasználó mellett könnyebben előbújnak majd. A rendszer már készül mobilra is és a nyelvi csomagokon is nagy erőkkel dolgoznak.

facebook graph kereső
facebook graph kereső


A bemutatkozó felület nagyrészt már magyar nyelvű, bár még akad, ahol csak a kategória-feliratok kerültek lefordításra. Ezen az oldalon tudunk feliratkozni a várólistára is. Több mint valószínű, hogy a jövőbeni magyar verzió megérkezésekor az itt jelentkezett felhasználók lesznek a teszterek.


Pár keresést is el tudunk végezni, egyelőre linkekre kattintgatva, három kategóriában. Ez ha másra nem is jó, legalább kapunk egy kis ízelítőt abból, mit is várhatunk. Adatvédelmi beállításaink viszont ezek után, mindenképp magasabb prioritást kell hogy élvezzenek. Márpedig egy átlag felhasználó nem igazán fecsérli az idejét ezeknek a beállítására, így félő, hogy olyan dolgokat is megoszt a világgal amit valójában nem szeretett volna. Az új módszerrel pedig nagyon egyszerű hozzáférésünk lesz a nyilvános adatokhoz, tehát erre mindenképp figyelnünk kell. Szerencsére voltak annyira előrelátóak a fejlesztők, hogy már itt az induláskor TIPP felirattal futó linkek navigálnak minket azokra az oldalakra a profilunkban, ahol módosíthatjuk a nagyközönség számára elérhető adataink láthatóságán.

facebook graph
facebook graph


A Google jelenleg még nincs veszélyben, hiszen a felhasználók profiljain kívül a teljes interneten még nem turkálhatunk a Gráfos Keresővel, de mindenképp oda kell figyelni, hiszen Zuckerbergék megtették a kezdő lépést a birodalom megdöntésére azáltal, hogy a konkurencia eddigi "vakfoltjában" leszünk képesek kutatni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.