Hirdetés

Gyarapszik a WebM koalíció



|

A jövőben egyre több készüléket készíthetnek fel a WebM kezelésére.

Hirdetés

Sokan csak legyintettek akkor, amikor a Google bejelentette, hogy a Chrome friss verziója már nem fogja támogatni a népszerű webes H.264 videokódolási eljárást, csak a WebM és a Theora kodekeket. Azóta a keresőcég mindent megtett azért, hogy az általa felvásárolt VP8 videó kodekre és Vorbis audiora épülő nyílt megoldást minél jobban elterjessze.

 



A WebM Projektjük széles körű támogatásra talált, mivel a Google mellett a Mozilla, az Opera, a Xiph.Org, a Matroska és 40 más cég kötelezte el magát a nyílt forráskódú és ingyenesen használható videokódolási eljárást mellett. Így ma már például az összes modern böngésző – a Firefox, az Opera, a Chrome és az Internet Explorer - le tudja játszani a WebM mozgóképeket, sőt több chip és hardver eszköz gyártója is felkészítette már eszközét a megoldásra.

A keresőcég vezényletével most a videokódolási eljárás hívei megalapították a WebM Community Cross-License (CCL) kereszt licenelési kezdeményezést, amelynek köszönhetően a szervezet tagjai megosztják egymás között a birtokukban lévő szabadalmakat, hogy így segítsék partnereiknek a WebM-re épülő fejlesztést. Az alapító tagok között olyan nevek is megtalálhatók, mint az AMD, a Cisco, az LG, a Logitech, a Samsung és a Texas Instruments. A teljes lista a WebM oldalán olvasható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.