Hirdetés

Hogyan gyorsítsuk fel az internetkapcsolatunkat



|

Ha problémáink akadnak az internet sebességével, de nem akarunk másik csomagra váltani, akkor érdemes bevetni néhány trükköt, hogy a legtöbbet hozzuk ki a vonalból.

Hirdetés

A gépünkön használt internet sebessége rengeteg dologtól függhet, így annak átlagos teljesítményét jó eséllyel anélkül is feljebb tudjuk tolni, hogy új csomagra kéne előfizetnünk. Az operációs rendszer, a hálózati kártya, a kábelek, a router, és természetesen a hálózatban lévő többi gép is erőseb befolyásolja a hozzánk elérő kapcsolat minőségét, így érdemes ezekre is vetni egy pillantást, mielőtt fölösleges ezreseket dobnánk ki egy drágább havidíjra. 

Hirdetés

Osztott kapcsolat

Az egyik legfontosabb befolyásoló tényező általában a hálózatra kapcsolódó többi felhasználó, akik velünk együtt kapnak a sávszélből. Ha úgy érezzük, hogy az internet jóval lassabb, mint amilyennek lennie kéne, érdemes különböző napszakokban futtatni egy-egy speedtestet, így egyértelművé válhat, hogy mikor a legproblémásabb a dolog. Amennyiben nem vagyunk elégedettek a szolgáltatás stabilitásával, érdemes lehet üzleti előfizetésre váltani, amely a kicsivel drágább ugyan, de jóval stabilabb és megbízhatóbb.

 

 

Operációs rendszer

Bár a felvetés teljesen magától értetődő, érdemes mindig a legfrissebb operációs rendszert használni, hogy élvezhessük annak előnyeit, különös tekintettel a különböző hálózati protokolokra és szolgáltatásokra. Ha valaki esetleg bent ragadt volna aWindows 2000 vagy OS X 10.4-es korban, annak érdemes váltania (lehetőleg tegnapi határidővel), ezek ugyanis erősen korlátozhatják az internet sebességét. Egy Windows XP-vel ilyen gond már nem lehet, de ezt is érdemes mihamarabb lecserélni, hiszen Microsoft már nem készít biztonsági frissítéseket az operációs rendszerhez. Emellett érdemes rendszeresen különböző malware programok és vírusok után kutatnunk, hiszen ezek jelentősen lelassíthatják a kapcsolatot.

 

 

Böngésző

Az általunk használt böngésző központi szerepet játszik abban, hogy milyen gyorsan férünk hozzá egyes weboldalakhoz, így egyáltalán nem mindegy, hogy melyik programot használjuk. Amennyiben Internet Explorert használunk, azt érdemes lehet mihamarabb lecserélni, nem csak a trendek miatt, hanem biztonsági és sebességbeli okokra hivatkozva is. Minden böngésző saját Javascript motort használ, így az egyes oldalakon található Javascript megoldások teljesen eltérő sebességgel futhatnak a böngészőnktől függően. 

 

Amennyiben erőteljes lassulást tapasztalunk, érdemes lehet minden bővítmény, toolbar és egyéb extra szolgáltatás eltávolítása, ezek ugyanis csak úgy zabálják a memóriát, így nem csak az internetelérést, hanem az egész gép működését lassítják. Az előzményeket és a cache-ben tárolt információkat csak végső esetben törüljük, ezeknek köszönhetően ugyanis nem kell minden egyes alkalommal ugyanazokat az információkat lekérni a szerverről, ami jelentősen meggyorsíthatja a kapcsolódást. Abban az esetben, ha egyébként is egy viszonylag lassú kapcsolattal rendelkezünk, mindenképp érdemes lehet letiltatni az előugró reklámokat.

 

 

Hálózati kártya

Az internet sebességét befolyásoló egyik legfontosabb hardver, így nem árt, ha szentelünk neki egy kis figyelmet. Amennyiben wireless kártyával rendelkezünk, akkor a sebesség várhatóan alacsonyabb lesz, mintha vezetékes Ethernet kapcsolatot használnánk. Bár itthon a legtöbben 4-50 Mbps közti kapcsolattal rendelkeznek, több helyen van lehetőség akár gigabites kapcsolat bekötésére is, így mindenképp győződjünk meg róla, hogy nem a kártya a szűk keresztmetszet.

 

 

Wireless Router

Amennyiben egy régebbi routert használunk, elképzelhető, hogy az már nem tud azon a sebességen dolgozni, amit a szolgáltatótól egyébként megkapunk. Amennyiben a szolgáltató telepíti az eszközt, akkor nem kell izgulnunk emiatt, azonban ezek az eszközök csak 1-2 évig bírják, így érdemes őket rendszeresen kicseréltetni, ha a legtöbbet akarjuk kihozni az előfizetésünkből.

 

 

Mivel a legtöbb router 2,4 GHz-en operál, érdemes lehet kicsit játszani a csatornákkal, különösen akkor, ha több különböző router is található a közelünkben, hiszen az ezek által sugárzott jel bekavarhat.  Egy inSSIDer vagy WiFi Explorer programmal megállapíthatjuk, hogy milyen csatornákat használnak a környező eszközök, így könnyebben igazodhatunk ezekhez.

 

 

A router elhelyezése is központi szerepet játszik, próbáljuk meg ne a legeldugottabb, elzártabb sarokba felszerelni a dobozt. Amennyiben csak erre van lehetőség, megpróbálhatjuk különböző módszerekkel megerősíteni a jelet, vagy amennyiben nagyobb területen szórnánk a Wi-Fi-t, úgy érdemes lehet elgondolkodni egy második router beszerzésén. Arról se feledkezzünk meg, hogy a saját hálózatunk mindig biztonságos, jelszóval ellátott legyen, különben számolnunk kell azokkal, akik "lopják" a kapcsolatunkat.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.