Hirdetés

IT-forradalmak, amikre bizton számíthatunk 2020-ig



|

Annyi sci-fit és világmegváltó (később bedőlt) ígéretet láttunk már, hogy nehéz bármilyen jóslatnak hinni. Ezekre azonban jó eséllyel számíthatunk 5 éven belül.

Hirdetés

Öt évre előre tervezni ma már rettentően nehéz az IT iparban – sokszor még azt sem tudni, hogy néhány héten belül milyen eszköz vagy szolgáltatás borítja fel a piaci egyensúlyt, vagy éppen melyik cég jelenti be, hogy kiszáll. De jósolni szeretnek az emberek, és azért alaposan tanulmányozva a trendeket és új fejlesztéseket azért lehet sejteni, hogy merre is haladunk. A következő öt év fontos időszak – nagyon sok sci-fi filmben láthattuk, milyen jövő vár ránk, de azért maradéktalanul hinni egyikben sem lehet (vagy nem akarunk). Bemutatunk hat olyan fejlesztést, melyek ma még nem igazán tökéletesek vagy éppen túl drágák, de 5 éven belül előretörnek és akár mindenkihez eljuthatnak.

 

Hirdetés

Kulcsmentes élet

A kulcscsomótól nem igazán tudunk szabadulni. Bár sok helyen már alkalmaznak beléptető kártyát vagy kódot, amikor hazaérünk, a kulcsainkkal zörögve jutunk be. Az autóknál is jó ideje megfigyelhető törekvés, hogy a kulcsot elhagyják a gyártók, de ott még nem tart a hétköznapi technológia, hogy a problémát okos eszközzel oldják meg. Azonban erre már nem kell sokáig várnunk, hiszen például a CES-en is mutattak olyan LG okos órát, amely nyitja Audi-nkat. A cégek hamar be fogják ezt vezetni, méghozzá az okos eszközök felhasználásával, így hamarosan cserélhetjük zárunkat NFC-s, RFID-s változatra, amelyet már okos óránkkal vagy telefonunkkal nyitunk, amikor hazaérünk. 2020-ra ez már megfizethető is lesz, nem számít majd többé luxusnak.

 

 

Interaktív(abb) tévé

Már évekkel ezelőtt bárki vásárolhatott okos televíziót, de amikor otthon beüzemelte, hamar rájött, hogy ez nem is olyan okos. Az app-ellátottság szegényes, a kezelés nehézkes, a felület kusza, a hardver pedig lassú. Szerencsére nem álltak le a fejlesztések és egyre jobb megoldások születnek. A Samsung a Tizenben hisz, az LG a WebOS-t fejleszti és mindkettő ígéretes. Még pár generáció és kényelmesen használható, többi eszközünkkel kommunikáló okos tévét kapunk olcsón, amelyre végre tényleg rásüthető lesz, hogy okos.

 

 

Animált falak

Az e-könyvek alapvetően alakítják át olvasási szokásainkat – ha hagyjuk. Sokan még ragaszkodnak a hagyományos könyvekhez, azonban az E ink nem jelentett ezért csődöt és nem kezdett panaszkodni, helyette új felületet talált az e-tintának. Ezek a falaink, melyek hatalmas e-ink kijelzővé alakítva animálhatók: változik a tapéta mintája, feliratok jelennek meg, sőt, mobilunkról vagy bizonyos feltételekhez kötve változtathatjuk meg szobánk falát. A lehetőségek végtelenek, ráadásul az E ink előnye, hogy csak a változásnál fogyaszt áramot, egyébként nem fogyaszt semmit. Az első mintafalak és lakások 2015 végére készülnek el. Már csak pár évet kell kihúznunk és végleg elbúcsúzhatunk a falfestéstől – legalábbis ezt ígéri az E ink.

 

 

Használható video telefonálás

Egyre kevesebb az olyan chat szolgáltatás, amely nem képes video üzeneteket küldeni, vagy akár video chatet indítani. Ma már a normál PC sem feltétel, egy mobilon, tableten vagy akár okos tévénken is video telefonálhatunk, de aki használja, tudja, hogy nem mindig zökkenőmentes és a minőség sem az igazi. Ez pár éven belül nagyon megváltozik és többé nem lesznek ilyen gondjaink. Ahogy az sem lesz illetlenség, hogy ne éppen a kamerába nézzünk. Az ooVoo fejlesztése egy digitális avatár, amely pontosan leköveti szánk és szemünk mozgását, de figyel arra, hogy a másik félnél mindig úgy tűnjön, a kamerába nézünk, fel vagyunk rendesen öltözve stb. Digitális avatárunk még a hangulatunkat is megjeleníti, melyet a kép+hang kielemzéséből számol ki.

 

 

Tabletek halála

A tableteket lehet szidni, lehet temetni, de tény, hogy tartalomfogyasztásra nagyon kényelmesek és jól használhatók. Nagy, de még kényelmes kijelző, jó teljesítmény, hosszú üzemidő és rengeteg szolgáltatás. Mégis, sajnos bármennyire is szeretjük, egyre inkább úgy fordul a szakma, hogy magára hagyja a táblagépeket. Helyettük egyre népszerűbb a 2 az 1-ben hibrid, amely ha akarjuk tablet, ha akarjuk notebook. Ezáltal egy eszközben megkapjuk a tablet és a notebook minden előnyét – ha kell, tartalomfogyasztásban, ha kell, produktivitásban tökéletes partner egy hibrid gép. Sajnos tökéletesen kompromisszummentes ilyen gép még nem nagyon készült, amelyek pedig közel vannak ehhez, azok méregdrágák. Ezen a téren 2020-at biztosan nem kell megvárnunk, 1-2 generációváltás és a hibrid gépek sokkal jobbak lesznek.

 

 

Biztonságosabb utak

Évről évre egyre okosabbak lesznek az autók, vagyis egyre több szenzor, elektronika, egyre erősebb CPU kerül beépítésre. A filmekben és regényekben előszeretettel mutatnak olyan, önjáró autókat, ahol már nem is mi vezetünk, vagy ha a vezető mégis átveszi az uralmat a kocsi felett, hát temérdek szolgáltatás segíti biztonságosan és szabályosan haladni. A következő öt évben ezek a technológiák még tovább fejlődnek, a kezelőfelületeknél is komoly változásokra számíthatunk, a biztonsági megoldások javulnak és, bár erre még nem túl nagy az esély, de ki tudja, talán 5 év múlva már megbízható, önjáró autóval igyekszünk majd reggelente a munkába.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.