Hirdetés

Kipróbáltuk a Facebook új üzenetkezelőjét



|

A közösségi oldal megújult üzenetkezelőjével bárki regisztrálhat @facebook.com e-mail címet. Habár így levelezésünket a Facebookra költöztethetjük, sejtésünk szerint csak nagyon kevesen fognak így eljárni.

Hirdetés

Tavaly novemberben jelentett be Mark Zuckerberg, hogy a közösségi oldal egy új üzenetkezelő rendszer bevezetésén dolgozik, amelyet néhány iparági szakértő már jó előre e-mail gyilkosnak titulált. Ezt akkor maga az oldal alapítója is cáfolta: "Nem hiszem, hogy holnap úgy kelnek majd fel az emberek, hogy letiltják a Yahoo vagy a Gmail postafiókjukat. Azt várjuk, hogy sok ember fogja használni a csevegést és az üzenetek írását, mivel a megoldásunk egyszerű, letisztult, hatékony és használata örömteli."

 



Sokan mégis nagy dobást reméltek a Titan kódnevű projekttől, mivel a Facebook vezetőjének a bevallása alapján még soha nem fordítottak ennyi energiát egy funkció bevezetésére. Ráadásul a 15 hónapos fejlesztési idő is azt predesztinálta, hogy a "modern üzenetküldő rendszer" valóban e-mail gyilkos lehet. Nos, rövid tesztünk alapján erre meglehetősen kicsi az esély, s könnyen elképzelhető, hogy a Facebook üzenetküldője hamarosan a feledés homályába veszik majd a Google Wave-hez hasonlatosan.

@facebook.com

Az új üzenetküldőjét a Facebook folyamatosan teszi elérhetővé a felhasználói számára. Amint mi is a kiválasztottak közé kerülünk, vagy egyik ismerősünk nekünk adja a tíz darab meghívójának az egyikét, akkor arról a közösségi oldal egy rövid üzenetben figyelmeztet minket: az újdonság aktiválásának a lehetőségéről. Ha elfogadjuk annak a telepítését, akkor a beállítások során rögtön létrehozhatjuk a saját személyre szóló facebookos e-mail címünket is, amelyet ezt követően úgy használhatunk, mintha hagyományos elektronikus postafiók lenne. A kiosztott cím egyébként mindig a felhasználónevünkkel lesz megegyező. Azaz ha profiloldalunk a "facebook.com/tesztelek" hivatkozáson érhető el, akkor e-mail címünk a "tesztelek@facebook.com" lesz.

Ha ezt aktiváltuk, akkor a Facebookot akár úgy is használhatjuk, mint egy rendes elektronikus levelező rendszert. Külső e-mail címekre postázhatunk leveleket, illetve fogadhatjuk a beérkező üzeneteket. Előbbi esetben mivel a Facebook üzenetkezelője nem ismeri a tárgy meglétét, ezért ezen mezőbe automatikusan a "Conversation with Teszt Elek" szöveg kerül esetünkben, míg a feladó mezőnél a tesztelek@facebook.com postafióknál név jelenik majd meg. Erre a külső fél bármikor válaszolhat, úgy mintha egy e-maillel lenne dolga, és az ezt követően a felhasználó üzeneteinél jelenik majd meg.

 

Hírlevelünk a Facebook rendszerében



Ráadásul ezen esetben - mivel mi kezdeményeztük a beszélgetést - a válasz a beérkező üzenetekhez fog kerülni, hasonlóan ahhoz, ha egy Facebook ismerősünktől, vagy azok ismerősétől (az általuk megadott elérhetőségek valamelyikéről) érkezik az üzenet. Minden más esetben, amikor a feladó nem azonosítható be, akkor azt a rendszer az "Egyebek" mappába helyezi el. Ide kerülnek például a rajongói oldalak levelei is, és minden más ismeretlen üzenet. Így a Facebook indoklása alapján könnyen kiszűrhető a levélszemét, és csak a valóban fontos levelek kerülhetnek előtérbe. Ezen ráadásul bármikor módosíthatunk, áthelyezve a beszélgetést az Üzenetek vagy éppen az Egyebek mappába.

A megunt beszélgetéseket bármikor elhagyhatjuk (Üzenetek törlése...), felléphetünk a gyanús belső (Felhasználó jelentése/tiltása) és külső (Spam jelentése) feladókkal szemben. Ha egy csevegésben többen vesznek részt, akkor bármikor kiléphetünk a levelezésből (Beszélgetés elhagyása...), illetve meghívhatjuk egy eddig mellőzött ismerősünket (Emberek felvétele...) is. Ezt nagyjából úgy érdemes elképzelnünk, mintha csoportos e-mailt küldenék.

 

 

Elérhető funkciók


Univerzális postafiók

Ezen felül érdemes óvatosan kezelni a beszélgetéseket, mivel a Facebook alapértelmezés szerint egyetlen egyet sem töröl, illetve archivál, csak akkor, ha erre mi adunk utasítást. Azaz ha X és Y gyakran ír egymásnak, akkor 10 év múlva visszagörgetve fellelhetik majd a napjainkban írt soraikat is. A levelezőrendszer ugyanis mindent megőriz, és nem téma, hanem személyek alapján csoportosítja a leveleket. Így X és Y közötti levelezés mind egy beszélgetésbe kerül.

 

 

Csatolmány, fénykép és SMS lehetőség


Ráadásul nem csak a levelezés, hanem a csevegő dobozban írt sorok és SMS üzenetek is. A Facebook SMS használatával ugyanis akár mobiltelefonról is lehet reagálni a beérkezett üzenetekre. Az "msg Teszt Elek merre vagy?" formula például generál egy "Merre vagy" üzenetet Teszt Elek számára. Talán nem megfelelő, hogy ennek megfelelően a Facebook felületéről is lehet SMS-t küldeni a beszélgetőpartnerünknek. Ehhez a válasz mezőnél engedélyezni "Küldd el üzenetként is" opciót is. Amennyiben partnerünk képes Facebookról érkező szöveges üzenetek fogadására, akkor ezzel nem lesz több gondunk, ha nem, akkor a közösségi oldal ajánlása alapján partnerünket biztathatjuk arra, hogy kapcsolja be a funkciót. Ugyanitt egyébként külső állományokat is csatolhatunk üzenetünkhöz, illetve egy webkamera által instant videót és képet is mellékelhetünk.

Kérdéses adatvédelem

Az oldal Adatvédelmi beállításainál a "Kapcsolódás a Facebookra" menüben beállíthatjuk azt, hogy ki küldhet üzenetet számunkra. Sajnos a Mindenki, az Ismerősök ismerősei és a csak ismerősök hármas nem elég arra, hogy pontosan definiálni tudjuk, hogy ki küldhet és ki nem levelet nekünk. Főként, ha aktiváljuk a @facebook.com címet, mivel ekkor logikusan a legszélesebbre kell tárni a jogosultságokat. Emellett még az sem tisztázott, hogy a külső alkalmazások - amennyiben engedélyezzük nekik a hozzáférést - miként használhatják majd fel a facebookos postafiókunkat. Például könnyen elképzelhető, hogy a webes kincskeresésünk, vagy maffia tevékenységünk eredménye néhány jó célzott hirdetés lesz a postaládánkban.

Emellett biztonsági kockázatokat is hordoz a Facebook új funkciója, hiszen így az internetes bűnőzök spam levelekkel áraszthatják el a @facebook.com postaládákat, megpróbálva így feltörni az adott felhasználók profilját. S ha ez sikerül nekik, akkor sokkal nagyobb károkat tudnak majd okozni, mintha egy hagyományos levelező rendszer fiókja felett vették volna át az irányítást.

A fent említett veszélyek persze kevesek ahhoz, hogy a felhasználók széles körét eltántorítsák a Facebook új üzenetkezelő rendszerének a használatától. Ettől függetlenül a csodafegyver nem durranthat nagyot, mivel igazából kevés ahhoz, hogy forradalmat robbantson ki a webes világban. Azt pedig tényleg nehéz elképzelni, hogy a felhasználók tömegével fogják levelezésüket a Facebook felületére költöztetni. valószínűleg egyre több üzenetet fognak postázni a közösségi oldal felületén, de külső kapcsolattartásra a továbbiakban is a webmailt fogják használni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.