Hirdetés

A legjobb YouTube-keverők



|

Négy olyan szolgáltatást gyűjtöttünk össze, amelyekkel feldobhatjuk egy buli hangulatát YouTube módra.

Hirdetés

Egyre több házibuliban tölt be fontos szerepet a YouTube, ugyanis a Google videoszolgáltatásának hatalmas adatbázisában szinte minden zeneszám megtalálható, klip vagy más mozgóképhez hozzárendelt háttérzene formájában. Ennek köszönhetően bármilyen szám azonnal beszerezhető, még a legfrissebbek is, teljesen legális forrásból – ám sajnos a YouTube-ot még nem igazán készítették fel erre a felhasználási módra. Habár bejelentkezve készíthetünk lejátszási listákat, nagy magabiztosság kell ahhoz, hogy előre megmondjuk azt, hogy a vendégeinknek milyen zene fog majd tetszeni. Ezen ok miatt még mindig a legegyszerűbb helyben, azonnali bemondás alapján összeállítani a zenelistát, amelynek hatalmas hátránya, hogy valakinek mindig ott kell ülnie a gép mellett, ami egy házibuli közepén nem túl hálás feladat.

 

 



Összeállításunkban négy olyan megoldást gyűjtöttünk össze, amelyekkel egyrészt áthidalható a probléma, másrészt alaposan feldobhatjuk a buli hangulatát. A gyűjteményünknek ráadásul annál is inkább jogosultsága van, mivel a négy legjobb megoldás közül kettő magyar fejlesztés, azaz e tekintetben a világ élvonalához tartozunk. Csapjunk is a lovak közé, és nézzük meg, hogy miként érdemes jó, YouTube-zenéktől hangos bulit szervezni.

Muziic.com

A Muziic.com megoldása kiemelkedik a vetélytársai közül azzal, hogy a segítségével egy igazi virtuális lemezlovasnak érezhetjük magunkat. A főoldalt megnyitva ugyanis egyrészt válogathatunk az elérhető zeneszámok, a webes rádiók, a lejátszási listák és a karaoke számok között, másrészt a kedvenc zenéinkre is rákereshetünk, amely elemekből egyedi összeállításokat készíthetünk, s egy gyors regisztrálás után akár el is menthetjük a gyűjtésünket, hogy később bármikor elővehessük. Tapasztalatunk szerint Firefox esetén gondunk lehet a videók megjelenítésével; ha ez megtörténne, akkor próbálkozunk más böngészővel (esetünkben például az Internet Explorer 9 már megoldást jelentett).

 

 

 



Ha minden jól működik, akkor könnyedén tallózhatunk a YouTube-on meglévő zeneszámok között, úgy, hogy a lejátszáshoz nem kell egy embernek mindig a gép előtt ülnie. A Muziic esetén a mindig szón van a hangsúly, mivel a DJ fülre kattintva juthatunk el a megoldás lényegéhez, a digitális keverőpulthoz, amely bár képes automatikusan cserélgetni a beállított lejátszási listát (az Auto DJ üzemmódot mindenképp engedélyezzük ehhez), néha érdemes egy picit eljátszadozni vele, hogy igazán forró hangulatot teremtsünk a tánctéren. A lista összeállítása után ehhez kapcsoljuk ki a véletlenszerű lejátszást (Shuffle) és az Auto DJ üzemmódot, majd hajtsuk meg mindkét lemezt és kezdjünk el keverni, egyedi hatások eléréshez pedig bátran kísérletezzünk a lenti vezérlővel.

Turntubelist.com

A Muziic megoldásához hasonló dologgal próbálkoznak a TurnTubelist készítői is, mivel a webszolgáltatásukkal is készíthetünk YouTube-alapú lejátszási listákat, illetve a két külön csatornának köszönhetően alapvető keverésre is lehetőségünk van. A szoftver azonban, mint ahogy a jobb fenti sarokban lévő „béta” jelölés is mutatja, egyelőre még le van maradva a közvetlen vetélytársától. Ez egyrészt a fapados megjelenésben, másrészt abban érezteti a hatását, hogy a TurnTubelist gyakran listáz olyan YouTube-videókat, amelyeket időközben már eltávolítottak a Google szolgáltatásáról. Ezt a jelenséget a többi három honlapnál nem tapasztaltuk.

 

 

 



 Automata lejátszásra itt is lehetőségünk van, ehhez az „Auto play mode” mellett kell elhelyeznünk egy pipát. Ezen esetben amint véget ér egy videó az egyik ablakban, a kezelés átkerül a másik csatornához, a webszolgáltatás pedig rögtön megkezdi a következő klip betöltését. A listák kezelésénél egyelőre még csak szöveges alapon – keresési kulcsszavak szerint – másolhatjuk ki az elemeket, amely egy „bétás” ötletnek tűnik. Emiatt egyszerűbb, ha inkább a publikálás (Publish this set) lehetőséggel élünk, amely esetben listánkat egy egyedi URL-címre menthetjük ki, hogy azt később könnyedén elérhessük. Persze így mások is hozzáférhetnek, de ez nem gond, hiszen ezen a módon mi is tallózhatunk mások gyűjtései között, és könnyedén rálelhetünk értékes összeállításokra is.

Cant.io

A weboldalon található információk alapján 2010 végén kezdett bele három magyar programozó – nevezetesen Gera János, Krupa György és Viszt Péter – a szolgáltatás fejlesztésébe, amely fél év alatt meglehetősen jól használható YouTube-alapú zenelejátszó programmá nőtte ki magát. Az általunk tesztelt megoldásuk közül ráadásul a legszebb felhasználói felülettel rendelkezik, amelynek pofonegyszerű a használata. A klasszikus megjelenésen túl – ahol az éppen játszott számokat és a saját lejátszási listáinkat kezelhetjük –, rendelkezik egy YouTube-videomegjelenítő oldallal, valamint egy úgynevezett teljes képernyő móddal, ahol tetszetős formában megjelenik az éppen játszott előadó nagy felbontású képe és neve, rövid leírás a zenészről vagy a csapatról, valamint természetesen az aktuális szám címe.

 

 

 



Az itt található adatok szerint a Cantio nemcsak a YouTube, hanem a last.fm webszolgáltatására is támaszkodik, ugyanis  a népszerű rádiós megoldástól kéri le a megjelenített képet, valamint a szöveget, sőt a magyar megoldás rendelkezik egy rádió üzemmóddal is, amikor szintén a last.fm-től jelennek meg az ajánlások. A Facebook-csatlakozásnak hála pofonegyszerű egy Cantio-profil létrehozása, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy saját lejátszási listákat hozzunk létre, amelyek utána lekérhetők például a buli közepén, ha éppen kifogytunk a zeneszámokból. Ezenfelül sajnos egyelőre nem tudunk böngészni mások lejátszási listái között – talán e funkciót is hamarosan létrehozza a hazai fejlesztőcsapat.

Dragontape.com

Korábban már röviden írtunk a Szakál Tamás és Szakál Péter által alapított videokeverő szolgáltatásról, amikor a 10 legígéretesebb magyar startup cég között szerepeltettük a Dragontape-et. Nem véletlenül, a megoldás ugyanis remekül sikerült, és az újabb fejlesztéseknek hála könnyen belefeledkezhetünk a YouTube-alapú „szalagunk” szerkesztésébe. A megoldás nem rendelkezik beépített keverővel, sőt a Cantio által legjobban alkalmazott lejátszási listákat sem támogatja. Esetében igazából egy olyan szerkesztőről beszélhetünk, amellyel összeállíthatunk egy maximum háromórás, YouTube-videókból összefűzött felvételt.

 

 

 



A megfelelő eredmény érdekében a megoldással megvághatjuk a mozgóképeket, sőt áttűnéseket is beállíthatunk, azaz bátran elengedhetjük a fantáziánkat, hiszen a videók szabad szerkesztésére is lehetőségünk van. A Dragontape minden összeállításhoz egyedi webcímet rendel, így az könnyen megosztható, sőt akár egy weboldalba is beilleszthető. Természetesen a látogatók nem a szerkesztőt fogják látni, hanem a honlap lejátszóját, amelyet valamelyest személyre szabhatunk. A szolgáltatás abban is egyedi, hogy képes a Twitterhez is aktívan csatlakozni, felkészítették a csoportmunkára, illetve a videók keresésénél az egyedi korlátozásokat is megjeleníti, amely alaposan megkönnyíti a szerkesztő dolgát. Végezetül az iPhone- és az iPad-kliens egy igazi különlegesség, amelyekkel akár útközben is szerkeszthetjük a szalagjainkat.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.