Hirdetés

Londoni zavargások a közösségi térben



|

A fosztogatók körében a BlackBerry csevegője népszerű, míg a békés britek és rendőrök a Facebookot és a Twittert figyelik.

Hirdetés

A modern felkelések, lázadások és zavargások már jelentős mértékben a közösségi oldalakon szerveződnek, így elsőre azt gondolhatnánk, hogy az elharapódzó brit lázongások szereplőit az ország hatósága könnyen beazonosíthatná, ha jobban körbe nézne a Twitteren és a Facebookon. Nos ezen állítás kivételesen nem állja meg a helyét teljes mértékben, mivel a boltokat fosztogatók a BlackBerry Messenger (BBM) azonnali üzenetküldőt használják, amely mellett a Twitter háttérbe szorult, a Facebook pedig csak a hétvégi tottenhami gyújtogatások előtt töltött be fontos szerepet.

 

Kép: twitpic.com/TomHigz


Hogy miért pont a BlacBerry azonnali üzenetküldője a népszerű? A válasz roppantul egyszerű. A Facebook csoportokba bárki beleleshet, a Twitteren pedig elég könnyű lebukni, ezért a boltokat fosztogatók inkább a BBM-et használják, ahol a csevegésekbe nem láthat bele senki. Az OfCom kutatóintézet néhány héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott felmérése szerint a brit fiatalok jelentős hányada (37 százalék) BlackBerry okostelefonnal rendelkezik, részben az azonnali üzenetküldőjének köszönhetően. A BBM hálózatában ugyanis a felhasználók az ismerőseikkel teljesen ingyen cseveghetnek, míg egy SMS elküldéséért bizony egy kis összeget ki kell fizetni. A megoldás ráadásul valós idejű kommunikációt biztosít, ezért lett népszerű a zavargásoknál.

 

Nehéz helyzetben a RIM

A mostanában nehéz időket megélő Research in Motion (RIM), a BlackBerry készülékek gyártója azonnal reagált az esetre. "Együtt érzünk azokkal, akiknek át kell élniük a londoni zavargásokat. Már felvettük a kapcsolatot a hatóságokkal, hogy amennyire tehetjük, segítsük a munkájukat" - olvasható a brit BlackBerry kirendeltség Twitter üzenetében. Habár a RIM későbbi megkeresésekre sem akarta elárulni, hogy pontosan milyen adatokat tud kiadni, mégis jól látható, hogy a fosztogatók részéről téves volt azon elgondolás, hogy a BBM-en keresztül titokban maradhatnak a csevegéseik.

 

Facebookon dicsekedett a zsákmánnyal - azonnal lebukott


A RIM lépését azonnali válasz követte, tegnap előtt ugyanis ismeretlen tettesek megbénították a kanadai mobilgyártó egyik hivatalos blogját. A támadást nem a mostanában aktív Anonymous, vagy a LulzSec vállalta magára, hanem egy eddig ismeretlen banda: a TeaMp0isoN. "Nem fogtok együttműködni a rendőrséggel, mivel a hatóság minél több embert akar megtorlásul letartóztatni, amelynek olyan emberek is áldozatává válhatnak, akik rosszkor rossz helyen voltak. Ha mégis kiadjátok a csevegési előzményeket, a GPS pozíciókat és a vevők adatait, akkor nyilvánosságra hozzuk a munkatársaitok elérhetőségét, amelyhez könnyen hozzáférhetünk" - írta a hacker csoport közleményében. A kanadai gyártó egyébként így két tűz közé került, mivel a brit közvélemény is drasztikusabb lépéseket követel, nevezetesen a BBM szolgáltatás felfüggesztését az Egyesült Királyságban.

 

A Twitter sem marad ki

"A közösségi média és más technológiák segítik a bűnözőket a szervezkedésben" - nyilatkozta Steve Kavanagh, a Metropolitan rendőrség vezető tisztségviselője egy sajtókonferencián, aki a BBM mellett a Twittert is felelőssé tette a káoszért. Talán jogosan, mivel a Hitwise adatai szerint a szigetországban 15 százalékkal emelkedett meg a mikroblog-szolgáltatás napi látogatóinak a száma. Ez napi 3,4 millió egyedi látogatót jelent, akik közül a legtöbben London térségéből érkeznek.

 

Kép: twitpic.com/TomHigz


A Scotland Yard korábban már világossá tette, hogy a Twitteren közzétett lázító bejegyzések nem maradnak majd megtorlás nélkül, amelyet a rendőrség folyamatosan szemléz. Ezen ok miatt talán nem is a fosztogatók, mint inkább a békés állampolgárok figyelik a közösségi oldalt (ami London környékén népszerűbb, mint az északi-angliai városokban), ahol folyamatosan informálódhatnak a zajló eseményekről. S ami talán a bűnüldözés számára fontosabb: az emberek gyakran töltenek fel a közösségi oldalakra a zavargásokról lopva készített fotókat, ami jól jön a rendőröknek.

A Twitter forgalma az Egyesült Királyságban (forrás: Hitwise)


A Facebook e téren egy picit háttérbe szorult, pedig a kezdetekben még jelentős szerepet töltött be. A Mark Duggan emlékoldala ugyanis anno pár óra alatt 5000-es tagságúra duzzadt, amely kezdetben a tüntetésre buzdított, és a rendőri brutalitásról írt. Mára átalakult, és inkább a békés rendrakásról szól, azaz az oldal készítője mellett úgy tűnik elszáguldottak az események.

 

A rendrakók a Facebookon gyűlnek

A népszerű közösségi oldalak mindentől függetlenül fontos szerepet töltenek be a mostani zavargásokban, mivel a Facebookon és a Twitteren szerveződnek azon személyek, akik rendet akarnak rakni az utcákon. A Riotclenaup Twitter profilnak nem egészen 10 óra alatt 50 ezer követője lett (cikkünk írásakor 87 ezer), míg a hasonló Facebook csoport immár közel 19 ezresre duzzadt. Itt a felhasználók a közösségi bejegyzésekből rögtön megtudhatják, hogy éppen hol voltak zavargások, hol van szükség néhány segítő kézre a rendrakáshoz.

 

Kép forrása: facebook.com/londoncleanup


Végezetül a közösségi buliból a Tumblr is kiveszi a részét, ahol a felhasználók azon képeket gyűjtik, amelyeken az éppen fosztogató személyek láthatók. Az itt lévő képek alaposan megkönnyíthetik a bűnüldözők munkáját, még akkor is, ha jelenleg még csak kevesebb mint 100 kép látható az oldalon.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.