Hirdetés

Akár szarkazmusért is börtönbe kerülhet



|

Az USA-ban és Ausztráliában egyre többször gurul el az illetékesek pirulája.

Hirdetés

A világ mindig is őrült hely volt, ám az utóbbi időben a kormányszervek illetékesei láthatóan egyre riasztóbb mértékben távolodnak el a racionálisabbak által csak valóságként emlegetett, érzékszerveink által felfogható tér-idő folytonosságtól. A legrémisztőbb feltétlenül az, hogy teljesen globális trendről van szó.


Az utóbbi hetekben ennek egyik legnyilvánvalóbb példája az NSA-s kémkedési botrány volt, továbbá ennek azon aspektusa, hogy az amerikai fél milyen ádázan vadászik Edward Snowdenre. Természetesen érthető az igyekezet, hiszen a férfi hosszú ideje mosatlan szennyest teregetett ki, a megszellőztetett információk óriási politikai károkat okoznak az országnak, sőt: a jövőben gazdasági vonzata is lehet a kiszivárogtatott dokumentumoknak.


Ettől függetlenül egyre inkább úgy tűnik, hogy nem csak az efféle nyilvánvalóan következményekkel járó cselekedetek válthatnak ki durva reakciót az illetékesekből, hanem már azt alaposan meg kell gondolnunk, hogy mit mondunk a barátainknak a közösségi oldalakon. Sajnos különösen a fiatalok szeretnek mindenféle információt megosztani a széles nyilvánossággal, azonban ez durván visszaüthet.

Justin Carter
Justin Carter


Elsőként a nyomasztóbb ügyet felhozva még márciusban rendőrök rontottak az akkor még 18 éves Justin Carterre, ugyanis a Texas államban élő fiú még február során két ismerősével folytatott a Facebookon egy talán nem túlságosan kulturált beszélgetést a League of Legends című játék kapcsán. A vesztét az egyik megjegyzése okozta: „... Ja, eléggé nagy bajok vannak a fejemben, lövöldözni fogok egy iskolában és megeszem a diákok még dobogó szívét”.


Kontextusából kiragadva a komment valóban durva, ám környezetében teljesen nyilvánvaló, hogy szarkazmusról, fekete humorról van szó. Meglepő módon a nyilvános hozzászólásból úgy lett ügy, hogy valamiképp egy kanadai nő szeme elé került, aki bejelentést tett a fiú lakhelyéhez közeli rendőrségen.


Az illetékesek nem értették a viccet, így a fiú már bő három hónapja előzetes letartóztatásban van, konkrétan terrorizmussal vádolja az ügyészség, ráadásul a hírek szerint a fegyházban rendszeresen verik és alázzák. Összességében Justin akár 8 év letöltendő büntetést is kaphat egyetlen ostoba komment miatt, pedig vélhetően egy rendőrökkel való ráijesztős elbeszélgetés bőven elég lett volna a gondolkodásra késztetésére.

Pink
Pink


A másik ügy kifejezetten ropogós, vasárnap ugyanis Ausztráliában egy Pink koncert közben tartóztattak le egy fiatal fiút, hiszen az esemény előtt az tweetelte, hogy „kész van a Bombájával”, továbbá „ideje felrobbantani”. A bomba szó az előadó „Timebomb” című dalára utalt, ezért is írta nagy B-vel, csak lusta volt kiírni a komplett főnevet.


A Twitter hírfolyamot címkék alapján specifikusan figyelő rendőrség röviddel később előállította a fiút. A helyzet tisztázása után az intézkedő rendőrök majdnem el is engedték, ám a Rod Laver Arena biztonsági emberei ragaszkodtak a feljelentéséhez. Ennek hatására a 16 éves koncertező nagyjából köznyugalom elleni bűncselekmény vádja miatt járhat bíróságra.


Természetesen nyilvános megjegyzéseket kizárólag megfelelő szövegezéssel szabad tenni, továbbá rendkívül fontos, hogy bizonyos posztokat csak a megfelelő személyeknek tegyünk láthatóvá a közösségi hálón, viszont különösen az érintettek életkorát figyelembe véve mindez talán nem teszi kevésbé abszurddá a hatóságok eljárását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.