Hirdetés

Mi is az az 5G-s hálózat?



|

A legtöbben még a 4G lehetőségeivel sincsenek tisztában, máris itt a jövő. De pontosan mit is tud az 5G?

Hirdetés

A világ legnagyobb mobilos ipari csoportja, a GSM Association néhány hete hozott nyilvánosságra egy kimutatást, amelyben a mobilos technológiák és hálózati megoldások átalakulását vették górcső alá. Ebben elsősorban az új hálózati formával, az 5G-vel foglalkoztak, hivatalos megállapodásra azonban továbbra sem jutottak, az új technológiát illetően ugyanis jelenleg 2 definíció létezik,

Hirdetés

Az első szerint az 5G egy új, gyorsabb, alacsonyabb válaszidejű hálózat, gyakorlatilag a 4G LTE továbbfejlesztett változata, míg a második egy sokkal elrugaszkodottabb, jövőbe tekintőbb kinyilatkoztatás. Ez elmosná a határt a rádiós és mobilhálózatok közt, így a régi és új vezeték nélküli technológiák együttes erővel tennék lehetővé, hogy a kommunikáció ezen formája kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon, emellett pedig tovább szélesítse az elérhetőséget és a hozzáférhetőséget világszerte. Persze ehhez az oldalhoz is hozzátartozik a másik definícióban foglalt sebességbeli gyorsulás és stabilitásbeli javulás.

 

 

Bár mindkét megoldásnak vannak előnyei, mindkettőnek vannak bizonyos korlátai is, mondta Dan Warren, a GSMA technológiai igazgatója. A nagyon szűk értelemben vett definíció szerint az 5G nem foglalkozna a világ legfontosabb problémáival, nem terjesztené ki a mobilhálózatokat vagy szélesítené ki az elérhetőséget. A több gigabites sebesség és az 1 ms alatti válaszidő elérése nem csak nehéz, de csak néhány alkalmazás és terület számára volna hasznos. Igaz, a virtuális és kiterjesztett valóságok vagy a járművek közti kommunikációs terület rengeteget profitálna belőle, számos más felhasználási módra azonban egyáltalán nem lenne hatással. Az 5G pontosan ott terjedne el, ahol a 4G is elindult: A legfejlettebb országok legnagyobb városaiban. Többet adnak azoknak, akinek már most is a legtöbb van.

 

 

Míg ez a megvalósítás kicsit maradinak tűnhet, a másik opció olyannyira jövőbe tekintő, hogy egyesek szerint egész egyszerűen megvalósíthatatlan. Bár a megvalósításhoz szükséges technológiai megoldások, mint a heterogén hálózatok vagy a hálózatok virtualizációja már most fejlesztés alatt állnak, a világot 100%-osan lefedő hálózat vagy a jóval alacsonyabb energiafelvétel nem technológiai, hanem gazdasági kérdés. "Vagy egy brutális sebességgel dolgozó, hatalmas adattömegeket másodpercek alatt megmozgató hálózatunk van mobilok, tabletek és laptopok számára, vagy egy alacsony sávszélességű, béna válaszidejű megoldásunk, amely alacsony energiafelvételű eszközök milliárdjait szolgálja ki a világ gyakorlatilag bármely pontján. A kettő együtt nem lehetséges." - mondta Warren.

 

 

És hogy miért nem létezhet ez a két megoldás egymás mellett? Miért nem lehet a Szilícium-völgyet kiszolgálni villámgyors hálózatokkal, míg a félreeső területeken a lassabb de elérhetőbb megoldást használják? A problémát az okozza, hogy az egyes "G"-ket úgy alkották meg, hogy azok mindenki számára érthetően foglaljanak össze egy komplex technológiai megoldást. Ha ez a definíció túl széles és bonyolult, akkor az átlagember számára semmilyen jelentéssel nem bír. Egy New York-ban élő ember telefonján megjelenő 5G ikon teljesen mást jelentene, mint egy tanyán élő Indiai számára.

 

 

A GSMA egyelőre nem talált megoldást a problémára, az azonban nyilvánvaló, hogy hosszú út áll még előttünk, míg véglegesítik a technológiát. Már több gyártó is beígérte, hogy innovatív megoldással állnak majd elő, nemrég pedig maga az Európai Unió jelentette be, hogy teljes mellszélességgel támogatják a fejlesztést. A Huawei már társult is az orosz MegaFinnal, hogy a 2018-as világbajnokságra már készen álljon a hálózat, pedig még egyik cég sem tudja pontosan, mit is akarnak igazán. Az 5G jó eséllyel a korábbi megoldások útját járja majd, és belezsúfolnak mindent, amit a kitűzött határidőig bele tudnak.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.