Hirdetés

Milyen egy feltört Facebook chat?



|

A hacker pénzt kunyerált az áldozat nevében hazautazásra.

Hirdetés

Lucas Mearian, a Computerworld újságírója felelősségteljesen használta az internetet, mégis belefutott egy furcsaságba, a barátai kezdték telefonon kérdezgetni, hogy valóban ő kért-e tőlük segítséget a Facebook chat-en. Az éberségükön is múlt, hogy nem lett különösebb gond az esetből.

 

Ahhoz már szinte hozzászoktunk, hogy teljesen fiktív, címlistánkban nem szereplő, egzotikus nevű, olykor virtuális személyek próbálnak beszélgetésbe elegyedni velünk az MSN chat-en. Na de hogy már Facebookon is? Pedig épp ez történt távoli munkatársunkkal. Míg ő gyanútlanul emésztette a karácsonyi étkeket, addig egy szélhámos a Facebook azonosságát sikeresen tulajdonította el, megszerezve valahonnan jelszavát. A hacker azzal a mesével próbált Mearian barátaitól chat-ten pénzt kicsalni, hogy külföldön járva rablótámadás áldozata lett családjával együtt és a követségen nem nyújtanak neki segítséget. Ellopott telefonja, hitelkártyája és pénze hiányában arra hajtott az illető, hogy egy közeli baráttól jelentős összegű Western Union utalást csikarjon ki, a szálloda és taxi számlára hivatkozva.

 

Szerencsére a barátok sejtették, hogy emberük sosem kérne semmi jelentős segítséget Facebookon keresztül és amúgy is úgy emlékeztek, hogy professzionális író lévén ennél jobban megy neki az angol. Emiatt telefonon ellenőrizték a dolgot és lám, Mearian mégiscsak felvette azt. Ki is küldött egy általános Facebook üzenetet az ismerősöket figyelmeztetendő, de kiderült, hogy ezt senki más nem látja, csak ő, mert a hacker közben privátra állította a fiók kommunikációját. Szerencsére erre is elég hamar rájött az áldozat, a jelszó átállítás pedig végleg megoldotta a helyzetet.

 

Hogy kerülhetett erre a támadásra sor? Mearian cikkében azt állítja, hogy biztonságos jelszót használt, mely ugyan gyermekkori kedvenc háziállata nevére alapult, ám ez történetesen egy igen ritka szó volt és emellett a jelszó számjegyeket is tartalmazott. A Facebook bejelentkezést természetesen látnia kellett volna előbb-utóbb e-mail fiókjában, de egyrészt gyorsan zajlottak az ünnepekben megfáradt áldozat körül az események, másrészt nyilván az email fiókot is kézben tartotta a támadó. Annyi mindenképp leszűrhető, hogy nem tesz jót, ha ugyanazt a jelszót több helyen is használjuk, különösen, ha ezek biztonsága egymásra épül.

 

 

Nem tudni, miként jutottak hozzá a jó esetben is közepes erősségű jelszóhoz, de az biztos, hogy mindannyian tudnánk jobb jelszót használni, azt rendszeresen változtatni –ha maximális védelemre törekszünk, akkor még egy jelszó menedzser használata sem árthat. Úgy általában pedig érdemes kétszer is átgondolni azt, amivel chat-en találkozunk, mert messziről beloggolt ember azt ír, amit akar.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.